Eindhoven,
02
februari
2018
|
09:30
Europe/Amsterdam

Technologie kan de pot op

Fontys bouwt en verbouwt. Er komen smart buildings. Slimme gebouwen. Zouden die ook slimme wc’s krijgen? Bijvoorbeeld: de Geberit Aquaclean Mera. Een slimme pot van 2600 euri. Via een app stel je alles in. Douchestraalsterkte, oscillatie (hoe goed er wordt gemikt), straalsterkte, geur en de warmte van de zitting en de föhn.
En dat geldt dan voor elke Geberit Aquaclean Mera in de wereld. Zie je een Mera in, bijvoorbeeld, Oezbekistan, dan pak je je smartphone, en alles wordt automatisch aangepast aan het unieke karakter van jouw kont. Slim toch!

Of niet? Je moet dan natuurlijk wel je telefoon meenemen naar de wc. Dat doet nu al 73 procent van de Nederlanders. Ëén op de vijf neemt zelfs een foto op de wc. Waarvan vermelden de statistieken niet. En 19 procent heeft de telefoon wel eens in de pot laten vallen.
Mede dankzij het wc-bezoek zitten er tien keer meer bacteriën op het scherm van een smartphone dan op een wc-bril. Die laatste wordt namelijk wel eens schoongemaakt. Die bacteriën leiden tot een hoger ziekteverzuim. En de wc’s zijn langer bezet. Ophouden is ook niet gezond.
En, is een toiletbezoek niet ook een moment voor overdenking? Je zit even rustig en daar komt dat briljante idee. Dat lukt nooit als je zit te Facebooken of Candycrushen.
Kortom, laten we bij de nieuwbouw kiezen voor wc’s waar het fijn en comfortabel is, lekker geurt en je even helemaal offline bent. Kun je even lekker zitten nadenken. Zodat niet de wc, maar wij slimmer worden.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.