Eindhoven,
31
mei
2022
|
15:03
Europe/Amsterdam

Team NovaFAST wil indruk maken met duurzame Dragon

Met een volledig elektrische auto zo duurzaam mogelijk rijden. Dat is de droom die negentien ambitieuze studenten van Fontys waar willen maken tijdens de iLumen European Solar Challenge op Circuit Zolder.

De studenten maken allemaal deel uit van team NovaFAST, ontstaan vanuit de minor Elektrisch Rijden. Teammanager Oskar Kolman en PR-manager Harm Spanjers zijn laaiend enthousiast over de voortgang die het team inmiddels heeft geboekt. “Ons project laat zien dat we mobiliteit duurzamer kunnen maken, dat het beter kan. Er zijn nu auto’s op de markt vol chips en snufjes. Maar is dat wel nodig om mobiliteit waar te maken? Wij weten zeker van niet!”

Oskar KolmanHergebruik en efficiëntie
Daarom maakt NovaFAST een simpelere, goedkopere én minder milieubelastende auto. “Deze is volledig elektrisch en heeft zonnepanelen op het dak om de efficiëntie te vergroten. Daarnaast is de auto zo gebouwd dat we na de levensduur verschillende onderdelen opnieuw kunnen gebruiken.”

Met die auto wordt in het weekend van 17 en 18 september gestreden tijdens de iLumen European Solar Challenge. Maar voordat het zover is, moet er nog veel getest worden. “Dat doen we aan de hand van een testauto, de Dragon 1, waarmee we steeds verschillende uitdagingen oplossen. De verschillende componenten integreren we uiteindelijk in ons definitieve ontwerp. Dat wordt een praktische en bruikbare vierdeurs met ruimte voor vier personen.”

Circuit Zolder
Hoewel de World Solar Challenge in Australië voor velen bekender klinkt, zijn beide heren maar wat blij met de Europese variant in België. “In Australië moet je 3000 kilometer afleggen in een woestijn, in de volle zon. Dan wekken je zonnepanelen natuurlijk altijd stroom op. Maar op Circuit Zolder heb je te maken met weeromstandigheden waarin je normaal ook je auto gebruikt. Dat is veel reëler.”

Daarnaast gaat het tijdens de European Solar Challenge niet alleen om het afleggen van de meeste afstand. “Ook efficiënt rijden, de aantal oplaadbeurten en het aantal personen in de auto worden meegeteld in de uiteindelijk score. Dat geeft een duidelijker en completer beeld van wat jouw auto aankan.”

Harm SpanjersDuurzaamheid voorop
Meer dan tien teams dingen tijdens de challenge mee voor de hoofdprijs: een grote beker en veel naamsbekendheid. “Er doen teams uit heel Europa mee. Winnen zou voor team NovaFAST betekenen dat we onszelf op de kaart zetten bij grote bedrijven die ons in de toekomst wellicht kunnen helpen. Zoals techniekbedrijven die software leveren om onze auto nog beter door te berekenen of zonnepanelengiganten.”

Het uiteindelijke doel van NovaFAST is niet perse het winnen van de race, maar wel winnen op het gebied van duurzaamheid. “We willen aan de auto-industrie bewijzen dat je ook auto’s kunt maken die minder impact hebben op het milieu. Niet alleen in gebruik, maar ook tijdens de fabricage. Wij laten met onze auto zien dat het ook echt anders kan.”

'Leren van fouten'
Het gehele team is in september aanwezig tijdens de race. Daarna maken de leden plaats voor nieuwe fanatiekelingen. Maar zowel Oskar als Harm blijven nog wel betrokken. “Al is het maar in een adviserende rol. Zo kan het nieuwe team leren van onze fouten en bouwen aan een nóg betere oplossing voor mobiliteit.” [Noëlle van den Berg]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Anne Ketelaars
06
June
2022
Veel succes met jullie missie! Een heel mooi doel ;)
Ella Hueting
04
June
2022
Geweldig! Heel veel succes.