Eindhoven,
23
januari
2020
|
09:49
Europe/Amsterdam

Te drukke leiders

Omdat ik directeur ben van PSV denkt iedereen altijd dat ik het heel druk heb. Als dat het geval zou zijn, dan betekent dit dat ik geen tijd heb voor de mensen die bij PSV werken. Dit is een basisfout in veel organisaties. Zeker in het onderwijs.

Te veel vergaderingen, te druk met mails en onverwachte zaken oplossen. Het zijn zaken die tijd kosten. Het gevolg is dat er geen tijd meer is om voldoende aandacht te besteden aan je eigen mensen.

In de onderwijswereld gaat dit ten koste van de aandacht die aan studenten zou moeten worden besteed. Dat is natuurlijk te gek voor woorden. Want het functioneren van de studenten zou op de plaatsen een, twee en drie moeten staan. Dat is dus de hoogste prioriteit. Zeker voor de docenten maar juist ook voor de tijdsbesteding van de top van de organisatie.

Vaak zie je dat directieleden hun hele agenda hebben volgepland met zogenaamde belangrijke vergaderingen. Elk gaatje is benut en zelfs de lunches worden op de werkkamer geserveerd om deze tijd te benutten. Stel: er gebeurt iets onverwachts. Een student of medewerker vraagt aandacht vanwege een acuut persoonlijk probleem. Daar besteedt het directielid dan een uur extra tijd aan. Wat er dan gebeurt is dat het hele  vergaderschema in de war loopt. Het gevolg: een nog vollere agenda. Niemand ziet meer de waanzin hiervan.

Voor leiding geven heb je tijd nodig. Heel veel tijd. Met name om mensen te helpen en te coachen. Als iedereen functioneert en de baas niet, dan heb je een topbedrijf.

De praktijk is nagenoeg omgekeerd. De baas probeert zelf alles goed op orde te hebben en zijn eigen schema goed te plannen. Het gevolg is dat de medewerkers onvoldoende steun krijgen. Laat staan dat er ruimte is voor binding of een vorm van persoonlijke belangstelling. Hier valt heel winst te boeken. Wie gaat dat de leidinggevenden vertellen? Waarschijnlijk hebben ze geen tijd, omdat ze te druk zijn.
 

Toon Gerbrands is algemeen directeur van PSV, was eerder directeur van AZ en bondscoach van het nationale volleybalteam en schreef tevens een aantal boeken over coachen en succes. Hij roept iederen actief op om op hem te reageren en ook om zelf onderwerpen aan te dragen. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Hugo Gruijters
23
January
2020
Helemaal met je eens Toon. In het onderwijs zou alles erop gericht moeten zijn om studenten te helpen ontwikkelen. En het management zou daarom meer tijd vrij moeten maken voor gesprekken met hun medewerkers én met studenten.
Dank in ieder geval voor je kritische blik. Benieuwd naar de mening van degenen die het betreft: de leidinggevenden in het (hoger) onderwijs.