Eindhoven,
01
november
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Studiepunten voor hackaton

Op donderdagen reserveert Bron ruimte voor gastbloggers. Vandaag is dat Erdinç Saçan.

Ga je tijdens een hackaton ook slapen? Tussen de studenten? In je pyjama? Allemaal vragen van collega’s toen ik voor de tweede keer meedeed aan een hackaton. Mijn eerste keer was 'de grootste hackaton van de wereld omtrent Blockchain'. Dat was een ervaring op zich. Fulltime hackaton-deelnemer Steve Thijssen had het mij al verteld: als je aan deze hackaton meedoet dan valt de rest in het niet… Hij bleek gelijk te hebben. De hackaton in Eindhoven was kleinschalig, heel kleinschalig vergeleken met deze hackaton in Groningen.

Maar voordat het zover kwam had ik een lange aanloop afgelegd. Want: hoe vind je tegenwoordig nog studenten die gratis een weekend willen opofferen om mee te doen aan een hackaton? Ze hebben allemaal een bijbaan (van je studiefinanciering kom je echt niet rond) of ze hebben een hobby en ze hebben het echt druk met school. Druk met school? Ja, in ieder geval werd dat vaak als reden opgegeven door de vele studenten die mijn verzoek afsloegen om mee te doen aan een hackaton.

Er worden best veel hackatons in Nederland georganiseerd. Niet eens allemaal in het weekend. En vaak zijn er mooie geldprijzen te winnen. Grote bedrijven doen eraan mee: de IBM's, Deloittes en Ordina’s van deze wereld. Helaas is het écht erg moeilijk om daar een groep studenten voor te vinden. De hackaton neemt 24 of 48 uur in beslag. Maar het vinden van groepsgenoten voor een team, daar ben je weken mee bezig!

Jammer. Want je leert zo veel van een hackaton. Een uitgebreid netwerk, inside information, snelkookpan manier van oplossingen vinden, verschillende disciplines die bij elkaar komen, fun en vaak goed eten.
Misschien moeten we voor het meedoen aan een hackaton studiepunten geven. Of misschien moet de overheid iets doen aan het inkomen van studenten…

Erdinç Saçan geeft les aan Fontys Hogeschool ICT, is coördinator van de minor Digital Marketing en dolenthousiast over hackatons. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Elke
02
November
2018
Jammer dat het zo lastig is om studenten te vinden, terwijl het inderdaad meestal niet komt door een gebrek aan interesse. Als we het dan toch hebben over flexibel en andere vormen van onderwijs dan past een hackathon daar perfect in. The place to be om je TEC skills te ontwikkelen, dus waarom niet gewoon als onderdeel van het curriculum en dan Fontysbreed en dus voor alle disciplines.
Murat
01
November
2018


Leuk hoor, vette ervaring, neem de kids naar ons mee, we hebben elk weekend hackaton met de playstation, hebben ze altijd tijd voor