door Luc de Graaf,
01
april
2019
|
10:28
Europe/Amsterdam

Studie en stad

Hoeveel invloed heeft de stad waar je studeert op jouw leven? Ik studeerde in Tilburg, lang geleden. Destijds een stad met een mentaliteit gebaseerd op een combinatie van een failliete textielindustrie, de rigoureuze sloop van de binnenstad en een voorzichtige opkomst van moderne bedrijven. 

Ik zat op kamers, ging op donderdag stappen en in het weekend leefde ik in mijn geboorteplaats. Één keer ging ik op een zaterdagavond op stap in Tilburg en ik schrok me rot. Vechtpartijtjes, herrie, geschreeuw; ik wist niet wat ik meemaakte. Geen student te bekennen. Mijn oudste broer studeerde in Utrecht en daar was het aanmerkelijk rustiger in de weekenden. Een andere broer deed conservatorium in Maastricht, als ik hem bezocht waande ik me in een paradijs van kunstenaars. Beide broers rondden hun studies succesvol af. Ik was na twee jaar al vertrokken en heel lang heb ik mijn studiekeuze de schuld van mijn failure gegeven. 

Heel veel jaren daarna kwam ik tot het besef dat ’t gewoon mijn eigen schuld was. Maar laatst was ik weer eens in Tilburg - in het weekend nota bene - en de aangenaamheid van de stad trof me. Fijne mensen, goeie kroegen, toegankelijk en hier en daar zelfs een internationaal sfeertje. Ik zou er nu best kunnen wonen, bedacht ik toen ik een pilsje op een terras nuttigde. Ik overwoog zelfs even een studie op te pakken. Deze keer zou het me lukken.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.