Eindhoven/Tilburg,
17
april
2020
|
12:19
Europe/Amsterdam

Studerende olympiagangers: niet pieken maar puzzelen

Volop in de voorbereiding zijn om deelname aan de Olympische Spelen in Tokio af te dwingen, tot corona ineens een zak roet in het eten gooit. Het overkomt momenteel enkele topsporters die bij Fontys studeren. De spelen zijn dan wel met een jaar verplaatst, maar hun studieprogramma’s worden behoorlijk in de war geschopt.

“De planning van mijn afstudeerstage wordt nog een hele puzzel”, zegt hockey-international Mink van der Weerden. Komende maandag verdedigt hij online zijn eindscriptie voor de opleiding Fysiotherapie bij Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven. Dan resteert enkel nog de stage.

Mink van der Weerden. Foto Sander van Ginkel/Wikipedia“Ik ga na de zomer bij Köln in Duitsland hockeyen, waar de competitie in het najaar iets korter is. Daardoor zou ik van november tot maart tijd hebben voor mijn stage. Maar die periode wordt straks gevuld met de voorbereiding op de spelen van 2021.”

Mink is nu 31 jaar en zag het plaatje al voor zich: eerst Tokio 2020, daarna zou hij zijn studie afronden en volgt de transitie naar een maatschappelijke carrière. “Ik heb lang genoeg over mijn afstuderen gedaan. Dan wil je dat niet met nóg een jaar uitstellen. Nu stagelopen kan ook niet, want de praktijken voor fysiotherapie zijn gesloten.”

Reële kans
De verdediger en strafcornerspecialist is een vaste waarde in Oranje, dat zich al had gekwalificeerd voor de spelen. De kans dat hij eind juli naar Tokio zou gaan, noemt hij ‘reëel’. Hoewel het nog lang duurde voordat het besluit viel om het sportevenement een jaar te verplaatsen, zag Mink dat wel aankomen.

Toch was de Somerenaar content met die uitkomst: “Je bent ook bang dat het afstel wordt en dan ben je bij de Olympische Spelen ineens vier jaar verder. Op mijn leeftijd is dat nogal een tijd. Dus ik was blij dat het met maar een jaar werd uitgesteld.”

Geen kwalificatietoernooi
Eigenlijk hadden ze afgelopen week in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion moeten liggen. In Eindhoven werd namelijk het olympisch kwalificatietoernooi gehouden.

Kyle Stolk

Maar voor Kyle Stolk en Stan Pijnenburg (beiden 23) betekende corona eveneens een streep door de rekening. En ook deze Fontys-studenten schatten hun kansen op kwalificatie voor Tokio behoorlijk hoog in.

“Zeker op de 100 meter vrije slag", zegt Kyle. “Ik moest nog een stapje maken, maar dat zat er zeker in. Sinds januari hebben we volop getraind.” Dat de spelen een jaar verplaatst zouden worden, had de tweedejaarsstudent aan de Pabo in Eindhoven niet verwacht: “Zelf hoopte ik op een half jaar. Ik denk wel dat dit de beste keuze is, maar het gooit voor mij veel roet in het eten.”

Waarschijnlijk komt er voor de Eindhovenaar nu een studiejaar bij. “Ik had mijn propedeuse over twee jaar verspreid, ik probeer dat nu ook met mijn tweede jaar te doen. Mijn opleiding houdt daar trouwens heel goed rekening mee.”

Kansen op estafette
Stan Pijnenburg had zijn kaarten met name op kwalificatie voor de estafette gezet. Met de estafetteploeg staat hij 15de op de wereldranglijst van de 4x100 meter vrije slag. De top 16 mag aan de Olympische Spelen meedoen.

Stan Pijnenburg

Dat die over vier maanden niet kunnen plaatsvinden, snapt de Eindhovenaar helemaal, zeker gezien de snelheid waarmee het virus zich verspreidt.

“Enerzijds zie ik dit uitstel als een extra jaar om beter te worden. Anderzijds was de kans dat ik dit jaar mee zou doen ook wel groot. Dat moet in 2021 natuurlijk ook weer zo zijn”, aldus de tweedejaarsstudent Commerciële Economie aan de Johan Cruyff Academy in Tilburg.

Stan zocht direct contact met die opleiding toen er een kruis ging door zijn voorbereiding op de spelen. Het bleek nog mogelijk om in een project in te stromen, al moet hij dat wel in zijn eentje doen. Binnenkort doet de zwemmer nog twee online open-boek-tentamens. “Ik had bedacht om na de spelen mijn stage te doen. Dat loopt nu ook anders. Misschien ga ik na de zomer een minor doen in Eindhoven.”

Paralympics ook in 2021
Ook de Paralympische Spelen in Tokio zijn uitgesteld, tot 24 augustus volgend jaar. En dat betekende een domper voor de blinde roeier Thom Kuus. De derdejaarsstudent van Fontys Automotive Management in Eindhoven zat midden in een zwaar trainingsprogramma toen de coronacrisis uitbrak.

“We moesten ons nog wel plaatsen. Dat kwalificatietoernooi zou op 10 mei zijn geweest – ironisch genoeg in Noord-Italië - maar is geannuleerd. Er waren daar twee plekken te verdienen voor vier ploegen, dus onze kansen waren goed.”

Thom KuusThom (24) werd blind als gevolg van een ongeluk in 2017. In het revalidatiecentrum viel hij op bij een bondscoach van een andere sport, die hem olympische kansen in het roeien toedichtte. “Bij de roeibond wilden ze me graag hebben en toen is mijn team ook opgestart: PR3 Mixed 4+ (vier met stuurvrouw, red.).”

Knop om
Het was ‘even balen’ toen het besluit tot uitstel van de spelen kwam, maar hij en zijn teamleden zetten de knop snel om. “Het gaf me duidelijkheid, dat was heel belangrijk. Dan weet je ook met welke intensiteit en in welke vorm je moet blijven trainen, voor als we er straks weer moeten staan.”

Er is ook tijd om veel te trainen; de inwoner van Soest zit nu in een studiepauze. Die was ingelast, zodat de roeier zich optimaal kon voorbereiden op de Paralympische Spelen. Want, zo zegt Thom, hij wil zowel het sporten als zijn studie ‘niet half doen’.

“Momenteel wordt voor mij bekeken hoe ik mijn stage en minor kan inpassen. Ik heb daarover goede contacten met mijn studie en studieloopbaanbegeleider. Ik kan me voorstellen dat het komende studiejaar eenzelfde scenario krijgt als dit jaar.” [Tim Durlinger]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.