Eindhoven,
29
februari
2024
|
09:25
Europe/Amsterdam

Studeren in het buitenland: Tenerife

Waarom stagelopen in Nederland als je het ook aan de andere kant van de wereld kunt doen? Andere landen ontdekken, cultuur snuiven, mensen ontmoeten en ondertussen aan je schoolcarrière werken. Veel studenten van Fontys doen het. Vandaag uitgelicht: Nika Klepac, die haar stage deed op Tenerife.

Boilerplate

In deze serie interviewen we verschillende Fontysstudenten over hun reis naar het verre buitenland. Over hun ervaringen, de reden van hun keuze voor het betreffende land en over de grootste cultuurverschillen die ze (hebben) ervaren.

De uit Kroatië afkomstige Nika (21) zit in haar derde jaar van de opleiding International Business in Eindhoven. Onlangs zat ze een aantal maanden op het Canarische eiland Tenerife voor een stage.

Waarom heb je gekozen voor een stage in Tenerife?
“Ik heb een passie voor reizen en het ontdekken van nieuwe culturen, en dat bracht mij ertoe een stage in het buitenland te zoeken. Van alle mogelijke bestemmingen was Tenerife mijn favoriete bestemming. Vanwege het mooie weer, het levendige toeristenleven en de kans die het land mij bood voor zowel persoonlijke als professionele groei. Ik wilde me altijd al onderdompelen in de Spaanse cultuur en Tenerife was een geweldige optie om aan de winter te ontsnappen.” [Tekst gaat verder onder de foto's]

Waar verbleef je al die maanden?
“Ik woonde in het zuidelijke deel van Tenerife, dat bekendstaat om zijn luxe hotels en bruisende toeristische activiteiten. Via Airbnb vond ik een woonruimte die ik met twee anderen deelde, wat de meest haalbare optie was in deze dure regio. Veel andere kamers werden voor 700 euro per maand verhuurd, maar ik was 500 euro kwijt. Daar had ik geluk mee, zeker gezien de locatie. Op een paar honderd meter afstand zat een supermarkt en ook het busstation zat in de buurt. Het appartement was schoon, nieuw en werd elke dag schoongemaakt. Met mijn huisgenoten heb ik nooit problemen gehad, met sommigen ben ik zelfs bevriend geraakt. Maar omdat de meesten snel kwamen en gingen, heb ik met niemand echt veel tijd doorgebracht.”   

Wat heb je van je stage geleerd?
“Ik liep stage bij Club Canary, gevestigd in het luxe winkelcentrum Plaza del Duque. Mijn taken waren zeer divers: het afhandelen van onlineboekingen, communicatie met klanten en partners, het verkopen van verschillende activiteiten, het verwerken van transacties, het updaten van de website en het beheren van social media op platforms als TikTok, YouTube en Instagram. Maar ik leerde ook over e-mailmarketing en de psychologie achter boekingsprocessen.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Wat waren de grootste cultuurverschillen?
“Het constante zonnige weer was het meest aangename verschil. Een uitdaging was de taalbarrière. Er waren veel Spaanse inwoners en Italiaanse of Franse toeristen die niet goed Engels spraken. Britten waren er ook, maar die kwamen in de meeste gevallen maar voor een paar dagen, vaak om te feesten. Dat zorgde ervoor dat ik niet veel mensen om me heen had die ik vrienden kon noemen. Ik had al gehoord dat de inwoners van Tenerife over het algemeen niet bepaald gastvrij zijn voor toeristen en dat gevoel heb ik zelf ook ervaren. Een derde dingetje is dat alles op dit eiland veel langzamer gaat dan in grote steden als Amsterdam of Zagreb, waar ik vandaan kom. Bussen komen te laat en in restaurants duurt het duurt lang voordat het eten geserveerd wordt. Je moet geduld hebben.”

Welk advies wil je andere studenten meegeven die ook in het buitenland willen studeren?
“Omarm deze kans met heel je hart. Het is een kans om jezelf beter te leren kennen, zelfstandig je leven te leiden en je onder te dompelen in nieuwe culturen. De uitdagingen zijn de moeite waard, en als student kun je profiteren van veel voordelen, waardoor reizen toegankelijker en verrijkend wordt.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.