Eindhoven,
09
juni
2023
|
10:15
Europe/Amsterdam

Studentenwoningen op de campus in Venlo?

Fontys laat onderzoeken of het bouwen van studentenhuisvesting op de campus in Venlo een haalbare en betaalbare optie is. Dat bleek gistermiddag tijdens een werkbezoek van gouverneur Emile Roemer en het college van B en W van Venlo aan de campus. 

De bestuurders kregen daar een presentatie voorgeschoteld van wat Fontys doet in Venlo, welke betekenis dit heeft voor de regio, hoeveel studenten daar wat doen en met welke bedrijven en buitenlandse universiteiten wordt samengewerkt. Daarnaast gaven studenten een presentatie van een geslaagd innovatieproject dat zij voor Canon uitvoerden en waar nu patent op is aangevraagd.

Gouverneur Roemer en burgemeester Scholten luisteren aandacht naar de presentatie over en bij Fontys.Maar het belangrijkste thema dat voorbij kwam is de beroerde huisvestingssituatie voor (internationale) studenten in en rond Venlo. Dat tekort aan woonruimte is geen nieuw probleem, en ook de gemeentelijke en provinciale bestuurders weten daar wel van. Maar zij kregen gisteren wel een beter beeld van hoe complex en urgent het probleem is. 

Verwachtingsvol
Tijdens de presentatie van Fontys kwam voorbij dat één van de opties is om op de campus woningen te bouwen voor studenten. Roemer keek daarop verwachtingsvol de naast hem gezeten burgemeester Antoin Scholten aan en vroeg: "Kan dat?" Waarop de laatste uitlegde dat het bestemmingsplan het nu niet toelaat, maar dat de ruimte er wel is op de campus. En dat het ook voor de gemeente een complexe materie is omdat er, naast studenten, ook voor asielzoekers, arbeidsmigranten en starters een schreeuwend woningtekort is. 

De bestuurders met de studenten die een succesvolle innovatie bedachten voor printers van Canon. Maar hij onderschat het belang van Fontys en van de studenten voor zijn gemeente niet. “Onze aantrekkingskracht als Venlo moet zijn dat elke student die hier komt studeren er zeker van kan zijn dat hij of zij gegarandeerd woonruimte heeft, een stageplek en werk. ”

Na de bijeenkomst stelde Scholten desgevraagd dat de gemeente bereid is om over alle opties mee te denken en dus ook over de bouw van studentenwoningen op de campus. En dat het aanpassen van het bestemmingsplan geen onoverkomelijk obstakel hoeft te zijn. 

“Op dit moment lijken flexwoningen waarvoor dan ook studenten in aanmerking komen, de snelste oplossing. Maar bouwen op de campus is ook een optie. Het is aan Fontys om te bepalen of dat de weg is die zij willen inslaan. Als zij met een concreet verzoek komen, zullen we daar zeker serieus naar kijken”, aldus Scholten.

Volgens Fontysbestuurder Hans Nederlof is het bouwen van studentenwoningen op de campus inderdaad een optie. “We hebben de dienst huisvesting en facilitaire zaken opdracht gegeven ook die optie te onderzoeken binnen de plannen die we ontwikkelen voor de herinrichting van de campus in Venlo.” [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.