Eindhoven,
08
juni
2023
|
13:47
Europe/Amsterdam

Studentenwelzijn brengt koningin Máxima naar Fontys

Koningin Máxima brengt aanstaande woensdag een bezoek aan Fontys Pedagogiek in Den Bosch. Eerder was al bekend dat ook minister Dijkgraaf daar dan aanwezig is. Samen nemen zij de resultaten in ontvangst van een onderzoek naar stress en prestatiedruk onder studenten. Aan dat onderzoek heeft ook Fontys een bijdrage geleverd. 

Harder, Better, Faster, Stronger? heet het onderzoek naar het onder druk staan van het studentenwelzijn in het hoger onderwijs. Het onderzoek is uitgevoerd door Trimbos- instituut, Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Het onderzoeksrapport geeft aan waar de oorzaken van al die prestatiedruk en stress vandaan komt en doet ook suggesties over of deze te voorkomen of verminderen zijn. Dat de minister hiervoor naar Den Bosch komt, is logisch. Maar al net zo logisch is de komst van de koningin, aangezien zij erevoorzitter is van MIND Us, een organisatie die ernaar streeft dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid. 

Ook de keuze voor Fontys als locatie voor de overhandiging is niet toevallig. Twee jaar geleden is een speciaal projectteam onder leiding van Heidi van den Hout, speciaal voor dit project met NPO-gelden binnengehaald voor de duur van twee jaar, aan de slag gegaan met studentenwelzijn bij  Fontys Pedagogiek. Dat project is vrijwel afgerond nu. De afgelopen week vonden nog twee themadagen plaats in Den Bosch en Eindhoven, waarbij studenten aan de hand van een knap in elkaar gezette toneelopvoering de discussie aangingen over stress en prestatiedruk. 

Van den Hout, maar ook andere docenten en studenten van Fontys hebben als experts meegedaan in de zogenaamde expertrondes waarin landelijk informatie werd opgehaald rond dit thema. De uitkomsten daarvan zijn in het onderzoeksrapport verwerkt. 

Die uitkomsten maar zeker ook de resultaten van bovengenoemde projectgroep bij Fontys worden de komende tijd Fontysbreed ingezet en toegepast om ‘een blijvende impuls aan studentenwelzijn’ te geven. [Jan Ligthart]

foto: RVD

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Willie
12
June
2023
Met alle respect, maar waar was ze in en vlak na de coronatijd, toen het studentenwelzijn nog vele malen erger onder druk stond?
Sander Valk
08
June
2023
Dag,

Ik ben benieuwd naar de resultaten. Kunnen jullie deze in dit artikelen delen of als reactie hierop? Wij zijn heel benieuwd naar de oplossingen die uit dit onderzoek komen.
Redactie
08
June
2023
Daar berichten we volgende week over.