Eindhoven,
26
september
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Studententypetjes

Studenten zijn er – gelukkig – in vele soorten en maten. Zo heb je het type ‘strakker voorbereid dan de docent’, die opmerkingen maakt als 'u zegt dat de helft van de vragen op het tentamen open vragen zullen zijn, maar in de reader staat dat dit maar 40 procent van het tentamen is'.

Heel wat rijen achter hem zit het ‘ik heb geen zin, maar ik kom toch’-type onderuit gezakt op zijn stoel in de leegte te staren. Hij verwacht van de docent dat die vooral niets tegen hem zegt (al zijn dit de types waar docenten wonderbaarlijk genoeg juist hun aandacht op richten).

Op de valreep komt het vrolijke type ‘ik maak van iedere college-dag een feestje’ met een koffie in de ene en een goed gevuld broodje in de andere hand het lokaal binnenlopen. Deze joviaal lachende, maar niet al te hard werkende types zitten vaak naast het ‘ik heb alles onder controle’-type, die het liefst van projectleiderschap hun dagelijks bestaan maken.
In het midden zit een verstrooide student driftig door het boek en door een stapel aantekeningen te bladeren. Hij denkt dat hij niets snapt, stelt driehonderd vragen per minuut, maar haalt op de een of andere manier toch elk tentamen.
De rij erachter zit de fashionista te doen alsof ze heel hard aan het werk is, maar stiekem is ze online de nieuwste schoenencollecties aan het bestuderen. Daarnaast zit een andere fashionista haar nagels te lakken; zij doet niet eens een poging om te doen alsof ze aan het werk is.

En aan de zijkant, vooraan bij de deur of bij het raam, zit dan veelal het bescheiden type rustig te werken. Dit zijn de goed verborgen pareltjes: de types die gedurende hun studiecarrière nauwelijks opvallen, maar tijdens een eindassessment iedereen verbazen omdat ze simpelweg verbluffend goed zijn.

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Iris van der Donk
03
October
2018
Erg leuk geschreven Eveline!
jolanda blanken
30
September
2018
heel herkenbaar Eveline, scherp geanalyseerd
Erik-Jan
28
September
2018
Heel herkenbaar!
elle van den goorbergh
28
September
2018
Ik houd van je columns. Lees ze altijd. Kort maar krachtig. Groetjes vanuit de lerarenopleiding