'Studentenstop techniek? Niet bij ons'
"Hoe groot de toeloop straks bij ons ook is, wij kiezen niet voor een studentenstop." Dat zegt directeur Jacqueline van Erp van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen, in een reactie op de aangekondigde studentenstops bij 'overbuurvrouw' Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Die had eerder al aangekondigd voor het schooljaar 2018/2019 een numerus fixus in te voeren bij de opleidingen Industrial Design, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde, Medische Wetenschappen en Technologie en Biomedische Technologie. Afgelopen vrijdag dreigde TU/e deze begrenzing te willen uitbreiden naar het merendeel van haar opleidingen. De groei van het aantal aanmeldingen is zo fors dat de kwaliteit van het onderwijs er in gevaar komt, zo is de vrees.
Nog niet van toepassing
De dreiging met nog meer studentenstops bij TU/e zou gunstig uit kunnen pakken voor technische opleidingen van Fontys. Vooralsnog merken directeur Van Erp van 'Toegepaste Natuurwetenschappen' en haar collega Ad Vissers van Fontys Hogeschool ICT daar niets van, omdat de stops komend schooljaar nog niet van toepassing zijn. "En wat is gunstig?", vraagt Vissers zich hardop af. "Misschien dat 'afgewezen vwo'ers' dan voor Fontys kiezen. Meestal zijn dit goede studenten, dat zou je ‘gunstig’ kunnen noemen."
Bij de opleiding Applied Science ziet Van Erp op dit moment een afname van het aantal studenten dat zich inschrijft: ,,Dat lijkt vooral veroorzaakt te worden door het opheffen van een studentenstop bij de HAN en Avans. Daar zou je uit af kunnen leiden dat een studentenstop op de TU/e dan wel een positief effect zal hebben op de inschrijvingen bij Fontys. Ik denk echter dat de geïnteresseerden met name zullen uitwijken naar andere universiteiten."
Mooie plekken in bedrijfsleven
Hoe het ook loopt, de directeur van 'Toegepaste Natuurwetenschappen' zegt zelf niet te kiezen voor een studentenstop. "Wij zien onze afstudeerders vrijwel zonder uitzondering op mooie plekken in het bedrijfsleven en bij overheidsinstellingen landen. De werkgevers zijn zeer tevreden over het niveau en de vaardigheden. Tegelijkertijd betekent het krijgen van een uitdagende baan op niveau ook veel voor een afstudeerder. Ik gun alle beta-geïnteresseerden in Nederland die mooie kans, daar past een studentenstop natuurlijk niet bij." Van Erp zegt het jammer te vinden dat de technische universiteit deze stap moet nemen.
In zijn openingswoord bij de Dutch Technology Week zei ASML-bestuurder Frits van Hout maandag die maatregel van de TU/e begrijpelijk te vinden, omdat 'het budget vanuit de overheid ver achter loopt'. Hij richtte zich rechtstreeks tot de verantwoordelijke minister: "U wilt toch niet een minster van Onderwijs zijn die een numerus fixus toestaat op studies waar een schreeuwend tekort aan is op de arbeidsmarkt?"
Sterke lobby technische universiteiten
Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker diende hem maandagavond van repliek in het tv-programma Nieuwsuur. Ze sprak van een 'sterke lobby vanuit de technische universiteiten'. "Afgelopen jaar waren er van de ruim 10.000 studenten in Nederland slechts 91 die niet de technische opleiding van hun eerste voorkeur konden volgen bij de universiteit van hun eerste voorkeur." Als het om het toekennen van budgetten gaat, moet er volgens de minister ook worden gekeken naar algemene universiteiten en ook naar bijvoorbeeld lerarenopleidingen, waar de nood eveneens hoog is. [TD]
Bekijk hier de video die Bron maakte van de Dutch Technology Week.