Eindhoven,
25
oktober
2017
|
16:29
Europe/Amsterdam

Studentenbijbaantjes: omdat het moet of omdat het mag

Een zakcentje verdienen maar ook bouwen aan de toekomst

Het studentenleven is een dure tijd. Je gaat voor het eerst op jezelf wonen, het collegegeld moet betaald worden en je duikt iets vaker de kroeg in dan de gemiddelde Nederlander. 

Het geld moet ergens vandaan komen. Lenen bij Ome DUO is een optie en bij papa en mama mag je vast ook je handje ophouden. Maar een eigen bron van inkomsten is ook wenselijk: het draagt bij aan je sociale ontwikkeling en het kan zelfs je studieresultaten verbeteren. 

Zeventig procent van de studenten heeft een bijbaan. Deze studenten werken gemiddeld zeventien uur per week. De  gemiddelde verdienste per maand is 409 euro. Dat komt neer op zo’n 6 euro per uur. Hoe ouder een student is, hoe meer uur hij besteedt per week aan een bijbaan. Daarnaast speelt ook het studiefinancieringsstelsel een rol: studenten die onder het oude financieringsstelsel vallen, werken meer.

Populair zijn bijbaantjes in de horeca, achter de kassa of in een callcenter. Omdat de tijden flexibel zijn, het werk eenvoudig, en er volop gelegenheid is tot sociaal contact. Andersom hebben werkgevers in deze branche graag studenten in dienst, vooral ook omdat ze flexibel inzetbaar zijn. 

Anouk (20), student Communicatie: "Ik heb net een nieuw baantje. Sinds deze maand werk ik in de horeca, bij de Tosticlub. Ik zag dat ze personeel zochten en ik vind tosti's ook nog eens super lekker. Ik heb hiervoor stage gelopen in Amsterdam, dus ben net weer terug en zocht hier werk. Dit is een bijbaantje voor in de weekenden. Het leuke aan dit werk vind ik dat je actief bezig bent, je veel sociale contacten hebt en het werk zelf is leuk. Ik zocht een bijbaantje waarbij ik zelf mijn rooster kan bepalen en flexibel kan werken, zodat ik ook tijd over heb om leuke dingen te doen. Ik heb het geld nog niet per se nodig, want woon nog bij mijn ouders. Maar het extraatje is wel fijn en daarnaast is het ook gezellig om nieuwe mensen te leren kennen."

Studenten kiezen ook steeds vaker voor een baantje dat aansluit bij hun studie. Daarom neemt de vraag naar een baan in de mediawereld en sales toe, maar bijvoorbeeld ook in de techniek.

Maria (23), student Communicatie: "Ik heb een bijbaantje bij een communicatiebureau. Ik heb hier stage gelopen en mocht daarna blijven. Daar ben ik erg blij mee, want ik leer nog steeds iedere dag bij. En dat is ook weer goed voor mijn studieresultaten. Ik zou alleen na mijn studie wel bij een ander bedrijf willen gaan werken. Vooral omdat bij dit bedrijf maar elf mensen werken en ik dan graag zou leren hoe het er aan toe gaat in een groter communicatiebedrijf. Voor nu ben ik heel tevreden. Ik woon op mezelf en heb een bijbaantje nodig om rond te komen. Wanneer ik tentamens heb, mag ik twee keer een halve dag komen in plaats van één keer een hele. Die flexibiliteit vind ik voor nu belangrijk." 

Studenten op het hbo hebben vaker een bijbaan dan studenten op het wo (74 procent tegenover 64 procent). Daarnaast werken meer vrouwelijke studenten (73 procent), dan mannelijke studenten (67 procent).

Luuk (20), student Fontys small business and retail management: "Ik kan mijn werk het beste omschrijvien als oppervlaktebehandeling van aluminium. Ik doe dit nu ongeveer anderhalf jaar. Het verdient goed, het is dicht bij mijn huis en vrienden van mij werken ook bij dit bedrijf. Ik vind het belangrijk aan een bijbaantje dat de werktijden vast staan, dus dat ik van tevoren weet op welke dagen en tijden ik moet werken. Dat je ook niet hoeft vrij te vragen, omdat je al weet of je moet werken of niet. Ik heb wel een bijbaantje nodig om rond te komen. Over het algemeen is werk en studie goed te combineren. In een tentamenperiode is het wel druk, maar dat ligt ook vaak aan je eigen planning." 

Ben je nog op zoek naar een bijbaantje? We hebben een top 10 gemaakt van leuke bijbaantjes voor studenten waar je misschien niet zo snel aan denkt:

1. Stadsgids
Ben je in een leuke nieuwe spannende stad gaan wonen, is dit ook meteen een goede manier om je in je nieuwe woonomgeving te verdiepen.

2. Fotograaf in een dierentuin of met het uitgaan
Je kent het wel, van die gezellige familiekiekjes die gemaakt worden bij de ingang en die je aan het eind van de dag op kan halen. Wil je liever een ander segment, dan kan je ook kijken of ze in jouw stad op zoek zijn naar een uitgaansfotograaf. 

3. Mysteryshopper
Ideale baan voor de shopaholics onder ons.

4. Oppas (kind/dier/huis)
Je kan je ook aanmelden bij een hondenuitlaatservice. Heb je meteen wat lichaamsbeweging en kan je de sportschool even overslaan.

5. Chauffeur/koerier/hiker/fietstaxi
Je bent veel buiten en het is actief werk. Daarnaast verdient het ook nog eens goed.

6. Stemacteur/figurant
Niet voor iedereen weggelegd, maar misschien jouw ideale bijbaantje.

7. Barista
Koffietentjes zijn knus en gezellig. Leuk om daar dus je centjes te verdienen.
 

8. Blogger
Een wat lastigere categorie om betaald werk in te vinden, maar er zijn genoeg voorbeelden dat het kan. Dus klim in je pen en zoek naar een onderwerp dat je ligt en waar je met regelmaat over kan schrijven.

9. Bijles geven
Help een ander en verdien er nog geld mee ook.

10. Host
Ben jij heel goed in een glimlach opzetten en erg behulpzaam? Dan is host zijn misschien wel het beroep voor jou.
[Renée de Kruif]