Eindhoven,
28
juni
2019
|
10:27
Europe/Amsterdam

Studenten staan in de rij om Chinees te leren

De minor Chinese Taal en Cultuur in Eindhoven is booming. Het aantal aanmeldingen groeide van een handjevol studenten in 2017 naar 40 aanmeldingen voor komend semester. Genoeg om de minor, die valt onder de Lerarenopleiding in Sittard, straks met twee klassen van start te laten gaan.

“De rol van China op het wereldtoernooi wordt groter en groter en China staat steeds meer in de publiciteit”, vertelt minorcoördinator Serge Koster. “Ik denk dat de minor onder studenten daarom ook steeds populairder is. Kennis van de Chinese taal en cultuur kunnen later heel goed van pas komen.”

Toegankelijker
Ook zorgde de andere indeling van het Serge Koster in Guilin.minorprogramma voor meer aanmeldingen. Voorheen zaten studenten het hele semester in China. Nu krijgen de studenten eerst tien weken lang les in Nederland, om daarna tien weken lang hun Chinees verder bij te spijkeren aan de universiteit van Guilin in China.

“Een heel semester naar het buitenland is voor studenten vaak een te grote stap, tien weken is beter te overzien”, vertelt Koster. “Daarmee hebben we de minor toegankelijker gemaakt. De afgelopen keren hadden we iedere keer meer aanmeldingen dan plaatsen.”

Overigens is het nog steeds mogelijk om de minor volledig in China te volgen, mits je al enige basiskennis hebt van de taal.

Verschillende leerdoelen
De achtergrond van de studenten is divers, en wat ze uiteindelijk van de minor opsteken ook. “De een pakt de taal heel gemakkelijk op en haalt in een half jaar tijd A2-niveau. Sommigen gaan er na afloop van de minor ook heel actief mee aan de slag. Een oud-minorstudent won bijvoorbeeld in 2017 een beurs om een tweejarige master te volgen in China.”

Voor anderen is het bezoek aan China vooral goed voor hun persoonlijke ontwikkeling. “Sommige studenten wonen nog thuis en zijn Lessen volgen in China.nooit buiten Europa geweest”, vertelt Koster. “Voor hen is het heel wat om dan een paar maanden aan de andere kant van de wereld te wonen.”

Externe studenten
De helft van de studenten die op de minor afkomt, is van buiten Fontys. “Het is de enige Chinese minor in Nederland waarbij ze zo lang naar het buitenland gaan”, vertelt Koster.

Ook Romée Roseboom, student aan Hoge Hotelschool in Apeldoorn, moest van ver komen om vorig jaar de taalminor te volgen. “Ik had al eerder stagegelopen in Beijing en wilde graag terug naar China en de taal leren”, vertelt ze.

Tijdens haar tijd in Guiling wakkerde Romées liefde voor China verder aan: “Ik heb echt een toptijd gehad. Nu ik terug ben, probeer ik op eigen houtje met studieboeken mijn Chinees te verbeteren. Ik ben tegelijkertijd nog druk met afstuderen, dus dat is nog wel een uitdaging. Ik hoop uiteindelijk voor een langere tijd in China te gaan werken.” [Eva Witte]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.