Veldhoven,
28
augustus
2018
|
17:01
Europe/Amsterdam

Studenten runnen verpleegafdeling

Na zeventien jaar weer Zorg Innovatie Centrum in Máxima Medisch Centrum

Het is even wennen voor de patiënten op de verpleegafdeling cardiologie/214 van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Sinds maandag krijgen ze ook geregeld studenten van Fontys aan hun bed. Twaalf verpleegkundestudenten lopen daar een half jaar stage, in het Zorg Innovatie Centrum (ZIC) ‘nieuwe stijl’.

In 2001 was er namelijk vanuit Fontys al eens een ZIC, in het toenmalige Diaconessenhuis in Eindhoven. “Een docent gaf destijds aan met studenten een ziekenhuisafdeling te willen runnen. Veertien studenten zijn daar toen met veertien verpleegkundigen aan de slag gegaan”, zegt directeur Karen Cox van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid (FHMG). “Het was het eerste in Nederland.” Het initiatief raakte in het slop nadat het Diaconessenhuis in 2002 een fusie aanging met het Sint-Josephziekenhuis in Veldhoven en opging in het MMC.

Meer centra
Deze dinsdag ondertekenden Cox en Monique Dings, manager van de MMC Academie, de overeenkomst voor een nieuw ZIC bij ‘cardiologie’ in Veldhoven. Beiden spraken de hoop uit dat er nog meer innovatiecentra volgen in dit ziekenhuis. In een omgeving waar Philips, de TU/e en diverse kenniscentra zitten, moet dat volgens Dings geen probleem zijn.

Innovatie is in haar ogen hard nodig: “Als we willen dat er ook in de toekomst zorg kan blijven worden verleend, moet die veranderen. Zeker als je bedenkt dat we, als we zo doorgaan, over twee jaar 120.000 mensen extra nodig hebben in de zorg. Die zijn er niet. Dus moet je doorontwikkelen: nieuwe en betere manieren van zorg, waarvoor je minder mensen nodig hebt.”

Cardiologie is volgens haar bij uitstek een afdeling waar veel wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Ook wordt er al veel gewerkt met telemonitoring; patiënten krijgen meetapparatuur in huis, waarmee de arts op afstand hun gezondheid in de gaten houdt. Mensen met hartproblemen hoeven daardoor minder vaak naar het ziekenhuis. 

Navolging
Na zeventien jaar is er dus weer een Zorg Innovatie Centrum gestart in een MMC-ziekenhuis. Het initiatief van destijds heeft overigens volop navolging gekregen. Volgens Miranda Snoeren van FHMG heeft de hogeschool in alle zorgsectoren inmiddels 21 innovatiecentra en -netwerken. Hierbij wordt samengewerkt met twaalf zorgorganisaties in de regio Eindhoven, Helmond en Tilburg. “Als het in Veldhoven slaagt, verwacht ik dat er hier snel meer afdelingen bij betrokken worden en er meer studenten terechtkunnen”, aldus Snoeren.

Verpleegkundestudenten Demi Scheepers (links) en Myrthe van der Meijden maken op de afdeling cardiologie een bed op.Tweedejaarsstudenten Demi Scheepers (21) en Myrthe van der Meijden (18) lopen sinds maandag stage bij het MMC. Na de ochtendzorg, waarbij ze patiënten helpen met wassen en aankleden, vergaderen ze met de andere studenten over hun leerdoelen waarmee ze die dag aan de slag gaan. Voor de begeleiding is er per duo één professionele verpleegkundige. Die kan óók iets van de studenten opsteken, verwacht Demi: “Er zijn verpleegkundigen die hier al twintig of dertig jaar werken en dus een heel andere opleiding hebben gehad dan wij. Sommige zaken krijgen wij heel anders aangeleerd. Daarover kun je dan met elkaar in overleg gaan.”

Het zijn deze en andere innovaties die er volgens FHMG-directeur Cox voor zorgen dat, in een sector die schreeuwt om verpleegkundigen, het werk ook voor professionals interessant blijft. [Tim Durlinger]