Eindhoven,
06
november
2023
|
15:15
Europe/Amsterdam

Studenten over Glow-project: 'Dit wordt spectaculair'

1500 LED lampen die individueel bestuurbaar zijn, een knipperende pupil en een installatie van een aantal meter hoog. Dat is kunstinstallatie Eye of the Storm in een notendop. Gemaakt door studenten van de minor Be Creative en vanaf komende zaterdag te zien tijdens het lichtfestival GLOW in Eindhoven.

Een drie meter wijd oog dat hangt aan kabels, knippert en met een grote lichtinstallatie de bezoeker moet ‘vangen’. Jelle Simenon en Martijn Snepvangers zijn vanaf het begin betrokken bij Eye of the Storm, de installatie van Fontys die prijkt tijdens GLOW. Beiden zijn eigenlijk al klaar met de minor Be Creative, maar begeleiden nu de huidige groep minorstudenten voor extra studiepunten. “We zijn destijds gestart met 120 ideeën, maar we hebben nu een uniek kunstwerk staan.”

Tijdens de minor exposeerden Jelle en Martijn samen met hun medestudenten een schaalmodel van hun ontwerp tijdens de GLOW Academy. Daar liet de organisatie van het Eindhovense lichtfestival weten dat ze het project graag in november tentoonstellen, maar dan op ware grote. “Dat is natuurlijk ontzettend gaaf”, laat Martijn weten. “Vorige GLOW-edities vond ik persoonlijk wat tegenvallen, maar ik weet zeker dat we met Eye of the Storm echt iets speciaals neer kunnen zetten.”

Martijn en Jelle in de werkplaatsVertrouwen
Beide studenten vonden de afgelopen jaren van GLOW wat eentonig. Veel beamers op gebouwen of kleine interactieve dingen, dat is voor hun waar het lichtfestival vooral uit bestond. 

“Dat hebben we ook meegenomen in ons project”, aldus Jelle. “We wilden oorspronkelijk een interactief oog dat speelt met het langslopende publiek, maar dat bleek te complex te zijn. Vanuit GLOW kregen we te horen dat we het iets simpeler moesten houden. Dat zou een betere ervaring opleveren en succesvoller zijn.”

Het ontwerp is zo goed als af en de laatste puntjes worden op de i gezet. Dat mag ook wel, want zaterdag gaat GLOW van start. Samen met Martijn en de zes studenten die beide heren begeleiden, is Jelle de gehele week bij de uiteindelijke installatie aanwezig. 

“Er is een kleine kans dat ons oog tussendoor een keer niet werkt. Dat kan, dit is en blijft natuurlijk een studentenproject. Maar zolang de stroom niet uitvalt komt alles goed. Ik heb echt vertrouwen in ons ontwerp en onze groep.”

Het schaalmodel dat straks, na afronding, te zien is bij Eindhoven AirportVan storm naar rust
“Het wordt spectaculair, daar ben ik zeker van”, vult Martijn aan. Met de 1500 lampen die de installatie bevat projecteren de studenten allerlei bewegingen. “Dat begint zo snel alsof je in een storm zit. Wanneer mensen bijvoorbeeld niet meer op hun telefoon maar juist naar ons oog kijken, worden de bewegingen rustiger omdat je terugkomt in het ritme van je eigen leven en het leven om je heen.”

Beide studenten kijken uit naar het lichtfestival. In de aanloop er naartoe kreeg de groep al veel positieve reacties. Ook bij de organisatie van GLOW is Eye of the Storm heel erg in de smaak gevallen. Zo krijgt het schaalmodel een vaste plek in de aankomsthal van Eindhoven Airport.

Kennis en toekomst
Martijn en Jelle zijn na GLOW klaar met het project. Ze studeren allebei Werktuigbouwkunde en zien een toekomst in de kunstwereld niet echt voor zich. Toch neemt Jelle zijn ervaringen wel mee in zijn eigen werk. 

“Ik werk met licht en geluid in de evenemententechniek en weet nu wel meer van ontwerpen af. Ook heb ik vanuit GLOW een baan aangeboden gekregen om na mijn opleiding aan de slag te gaan als technisch ondersteuner. We zien wel wat de toekomst brengt, maar we kijken eerst uit naar onze installatie op GLOW.” [Noëlle van den Berg]

download
Eye of the Storm

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Anne-Marie Persijn
14
November
2023
Het is een heel fascinerend lichtobject geworden dat op precies de goede locatie hangt. Complimenten!
San Wojakowski
13
November
2023
Ik heb het zaterdag mogen bewonderen, echt heel mooi!
Ella Hueting
12
November
2023
Prachtig! Ik kom maandagavond naar dit project kijken.