Eindhoven,
07
juli
2017
|
13:34
Europe/Amsterdam

Studenten ontkrachten biermythe

Fontys-onderzoek: festivalbier bestaat niet

Bier testen voor je studie. Zes studenten Toegepaste Natuurwetenschappen deden dat. Dankzij hen staat het nu wetenschappelijk vast: verdund evenementenbier bestaat niet.

Het was een opvallend verzoek dat binnenkwam bij Fontys-docente Carla van Beuningen: kon ze een groep studenten een bier-onderzoek laten doen voor het Eindhovens Dagblad? De krant wilde graag voor eens en voor altijd duidelijkheid over het hardnekkige gerucht over ‘evenementenbier’: het verhaal dat op bier soms op festivals wordt aangelengd met water. Organisatoren hebben dan minder heibel met dronken festivalbezoekers, terwijl de baromzet alleen maar hoger wordt, zo is het idee.

Het bleek een kolfje naar de hand van de studenten van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen. “Ze stonden te dringen”, lacht de docente. Uiteindelijk stuurde ze zes studenten op pad. “Het moesten natuurlijk wel studenten zijn die het onderzoek konden gebruiken voor hun studie.”

Kleine buisjes
Voor wie het zich afvraagt: het testen verliep niet via de mond. Dat zou weinig wetenschappelijk zijn. “We hebben de biermonsters in buisjes verzameld”, vertelt student Milou Jaspers. “Maar ja, die buisjes waren heel klein. Dus we moesten wel zelf de rest van de bestelde biertjes opdrinken.”

Jaspers (rechts op de foto) verzamelde met studiegenoot Fleur Lagendijk (links) vijf monsters op verschillende plekken in Eindhoven tijdens Koningsdag. Vier andere studenten gingen naar Paaspop in Schijndel, Bevrijdingsdag in Tilburg en het Intents Festival in Oisterwijk. “Dat was best spannend”, vertelt Jaspers. “Op festivals wordt gefouilleerd, en we moesten die reageerbuisjes mee naar binnen smokkelen, en gevuld weer naar buiten. Maar we zijn nergens betrapt”, zegt ze.

Alcoholpercentage
Uiteindelijk gingen Jaspers en Lagendijk met ruim twintig biermonsters het laboratorium in. Met de apparatuur daar analyseerden ze het alcoholpercentage. Dat bleek vergelijkbaar met ‘puur pils’: de afwijkingen bij de monsters vielen binnen de foutmarge van het onderzoek. “Tijdens de bewerkingen die we deden kan er wat alcohol zijn verdampt”, verklaart Jaspers. “Onze conclusie: festivalbier bestaat niet.” Jammer voor het ED, dat volgens Jaspers ‘stiekem had gehoopt’ dat de studenten het bestaan van evenementenbier wel zouden aantonen.

Fabel
Het maatschappelijk nut van het onderzoek? “Eh, daar moet ik even over nadenken”, zegt Jaspers. “Nou, we hebben in elk geval de fabel uit de lucht gehaald.” Bovendien was het leerzaam. “Fleur en ik hebben zelf metingen uitgevoerd en daar een verslag van gemaakt. Dat was voor ons een onderdeel van mijn minor”, zegt Jaspers.

Is de mythe nu helemaal ontkracht? In elk geval is er geen verdund bier gebruikt op de festivals die door de studenten zijn bezocht. Voor alle zekerheid mailt Bron nog even met de organisatie van Purple, het introductiefestival van Fontys eind augustus. Tappen ze daar evenementenbier? Nee hoor, ‘we schenken gewoon pils’, luidt het geruststellende antwoord. Het is maar dat je het weet.[MvdW]

Zie hier hoe het nemen van de biermonsters in zijn werk ging.