Eindhoven,
02
juni
2020
|
15:15
Europe/Amsterdam

Studenten ontdekken lek in systeem CMR-verkiezingen

Het digitale systeem waarmee Fontys kon stemmen voor de Centrale Medezeggenschapsraad, blijkt niet veilig. Twee ict-studenten hebben dat ontdekt. Het College van Bestuur heeft daarop besloten dat de verkiezingen over moeten. Het systeem werd ook gebruikt bij andere verkiezingen.

De ict-studenten – die vaker, al dan niet voor hun studie, systemen proberen te hacken – waren erachter gekomen dat je kon zien hoeveel stemmen afzonderlijke kandidaten hadden gekregen. Dit mag niet zichtbaar zijn, zeker niet tussentijds, omdat dit de verkiezingen kan beïnvloeden en in strijd is met de wet voor persoonsgegevensbescherming.

Er kon tot en met 2 juni worden gestemd voor de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR), maar dat werd meteen stopgezet toen het lek vorige week bekend Gisa de Jongewerd. De functionaris gegevensbescherming van Fontys, Gisa de Jonge, heeft vervolgens namens het College van Bestuur melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Oude systemen
Het blijkt dat met dit systeem afgelopen jaar ook andere verkiezingen zijn gehouden, onder meer van instellingsraden. Het gaat in totaal volgens de De Jonge om 216 kandidaten, waarbij het aantal stemmen zichtbaar is geweest (uiteraard als hackers een poging hadden gedaan). Zij zijn allemaal ingelicht.

Onderliggend probleem voor het lek is dat Fontys nog een aantal verouderde systemen heeft draaien, die de komende tijd allemaal vervangen moeten worden om de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen. Hans SmaalHet systeem voor de verkiezingen wordt nu nog opgelapt, maar daarna volgens De Jonge ook vervangen.

Vooral onhandig
CMR-voorzitter Hans Smaal noemt het verkiezingsdebacle ‘vooral onhandig’. Er wordt nu naar gestreefd om nog deze maand nieuwe verkiezingen te houden. Anders zijn veel studenten al weg omdat ze klaar zijn met het studiejaar.

Bovendien willen medewerkers op de kandidatenlijst in verband met ureninzet zo snel mogelijk weten of ze gekozen zijn. Smaal verwacht niet er bij de tweede keer aanzienlijk minder kiezers zullen zijn. Hij denkt dat degenen die de eerste keer hebben gestemd, dat nu weer zullen doen, omdat ze het belang van de CMR inzien. [Petra Merkx]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Hub Gerats
15
June
2020
Compliment aan de studenten die op deze wijze (responsible disclosure) Fontys helpen haar digitale weerbaarheid te verhogen.