Eindhoven,
19
maart
2021
|
10:12
Europe/Amsterdam

Studenten ondersteunen thuis revaliderende coronapatiënt

De druk op ziekenhuizen en zorgmedewerkers blijft door de gestage toestroom van coronapatiënten onverminderd hoog. Zes Fontys-studenten dragen in het project Recover@Home hun steentje bij om daar wat aan te doen.

Patiënten in een zo vroeg mogelijk stadium thuis laten herstellen van een besmetting met Covid-19. Met die doelstelling wil Recover@Home – dit programma is in juni vorig jaar gestart vanuit de Technische Universiteit Eindhoven – voor de zorg de druk van de ketel halen. Bovendien is het fijner om in eigen omgeving te kunnen herstellen.

E-health
Bekend was al dat patiënten die enkel Luuk Joostennog extra zuurstof nodig hebben eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen, met een cilinder O2 plus handleiding. Maar er is nog zoveel meer mogelijk, bijvoorbeeld via een online controle op afstand.

“We ontwikkelen momenteel zo’n platform waarbij e-health wordt gebruikt”, zegt de bij Recover@Home betrokken Fontys-student Luuk Joosten. “Je kunt daarop patiënten oefeningen adviseren aan de hand van video’s, of vragenlijsten afnemen.”

Bedoeling is om alle beschikbare informatie te koppelen, om zowel de patiënt als zorgprofessional inzicht te geven in hoe het ermee staat. En wat de vervolgstappen richting herstel kunnen zijn. Wanneer precies is nog onbekend, maar het platform moet zo snel mogelijk op de markt komen aldus het team.

Specialisten betrokken
Dat bestaat uit vijftien studenten, die in subgroepen aan onderdelen werken. Bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een apparaat waarmee bij de patiënt belangrijke waardes kunnen worden gemeten. Te denken valt aan het zuurstofgehalte in het bloed, spierkracht en longcapaciteit.

Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met medisch specialisten. Zo zijn onder meer het Eindhovense Catharina-ziekenhuis Silvia Endersen Máxima Medisch Centrum betrokken. “Helaas is dat een langer traject, omdat veel zaken medisch getest moeten worden. Dat is een heel strenge wereld”, weet Luuk.

Onverwachte combinatie
Hij is tweedejaarsstudent Commerciële Economie bij Fontys Hogeschool Economie en Communicatie in Eindhoven. Niet direct een combinatie die je verwacht. Hij werd op dit project gewezen door het Honours-programme binnen zijn opleiding, voor studenten die meer uit hun studie willen halen.

“Ik voel me sowieso erg aangetrokken tot technologie, al ben ik de meest atechnische persoon die er is”, lacht Luuk. “Maar ik ben bij Recover@Home gekomen met het oog op marketing, communicatie en funding. Want er moet geld op tafel komen voor de ontwikkeling van zo’n platform. Uiteindelijk willen we toe naar onze eigen startup.”

Fysiotherapie
Ook studenten van Fontys Paramedische Hogeschool zijn betrokken. Hiervoor zorgde docent Silvia Enders die tevens accountmanager is van Pitch, het testcentrum van FPH. Thuisrevalidatie en e-health zijn volgens haar actuele en relevante onderwerpen voor het vakgebied fysiotherapie.

“Wij hebben Recover@Home als mogelijk project bij onze studenten Fysiotherapie neergelegd. Een van de verplichte studieonderdelen is ‘de ondernemende paramedische professional’”, schetst Enders. “Opvallend is dat vooral Engelstalige studenten zich ervoor hebben aangemeld. Wellicht omdat de voertaal binnen dit project ook Engels is.”

Controlebezoek overbodig
Een van hen is Maria AbulkhanovaMaria Abulkhanova. In het ene subteam onderzoekt de Russische onder meer wat er voor artsen noodzakelijk is om de gezondheid van een patiënt te kunnen controleren en beoordelen via het online platform. In een ander werkt ze mee aan de ontwikkeling van meetapparatuur voor in huis. Die moet een controlebezoek aan het ziekenhuis overbodig maken.

Helaas maakt corona het voor de studenten momenteel onmogelijk om patiënten thuis te bezoeken. “Maar het voelt geweldig om een steentje bij te dragen aan de bestrijding van een internationale pandemie”, vertelt Maria.

Inmiddels heeft zij Fontys verlaten en haar studie fysiotherapie voortgezet in Luxemburg. Maar ze blijft betrokken bij Recover@Home en wat zij noemt een ‘levendig internationaal jong team’.

Zo denkt Joost er ook over: “Corona is iets dat iedereen raakt, de een verschrikkelijk veel harder dan de ander. Dan is het mooi om patiënten te kunnen helpen en tegelijk de druk op de zorgprofessionals wat te kunnen verlichten.” [Tim Durlinger]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.