Tilburg,
01
maart
2018
|
17:14
Europe/Amsterdam

Studenten met idealen

Jongeren hebben doorgaans niet veel met politiek, maar er zijn altijd diehards. Ook bij Fontys zijn sommige studenten politiek actief. Nu hebben zij het druk, want ze moeten de straat op. Posters plakken, canvassen, kiezers aanspreken op de plaatselijke markt: alles om stemmen te winnen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Vier portretten van studenten met idealen.

De eerstejaarsstudent Sportcommunicatie Myrte Hesselberth uit Oisterwijk heeft twee passies: voetbal en politiek. Ze is alle open dagen op de universiteiten afgeweest om te kijken of politicologie iets voor haar was, of rechten, maar: “Toen ik bij Speco kwam wist ik: dit is het. Hier kan ik me uitleven met sport.”

Ondertussen werkt ze ook aan haar politieke ontwikkeling. Afgelopen najaar heeft ze zich, kind van ‘vrij rechtse’ ouders, gemeld bij Pro Oisterwijk, een plaatselijke combinatie van GroenLinks, D66 en PvdA. Ze staat nu op de zesde plaats, die een reële kans geeft op een raadszetel na 21 maart. “Ik heb politiek altijd interessant gevonden, maatschappelijke onderwerpen gaan mij aan het hart. En ik ben iemand die er graag voor anderen is.”

Hét politieke hangijzer in Oisterwijk in de verkiezingsstrijd voor jongeren: de nachtbus. “Er is niet veel te doen voor jongeren hier. Dus die willen graag naar Tilburg om te stappen in het weekeinde. Dat moet helemaal met de fiets of met een zwarte taxi omdat het anders te duur is. Dus wij willen de nachtbus terug.” Dat, en het tekort aan sociale huurwoningen, houden de gemoederen van jongeren bezig. Myrte: “Daar focus ik op.”

Garrett Regan
Garrett Regan, de communicatiestudent bij IEMES aan de Garrett Regan.Academy for Creative Industries in Tilburg is zelf niet politiek actief, maar staat wel prominent op de site van 'Tilburg laat je horen'. En die heeft weer als doel om jongeren te bewegen naar de stembus te gaan én om hun mening te geven over allerlei onderwerpen die hen aangaan.

Als lid van de Tilburgse studentenraad maakt hij zich vooral hard voor buitenlandse studenten. Hij is zelf van Noord-Ierse afkomst en daarom misschien wat gevoelig op dat punt. “Nederlandse studenten gaan graag naar het buitenland, maar als buitenlanders hier komen zijn de Nederlanders minder gastvrij dan ze zelf wel eens denken. Zo staat er toch nog heel vaak dutch only in advertenties voor studentenkamers.”

Garrett mag op 21 maart voor de eerste keer naar de stembus; vorig jaar verwierf hij het Nederlanderschap en dus het stemrecht. Hij neemt het niet licht op: “Ik ben nog zoekende op welke partij ik ga stemmen. Misschien word ik in de toekomst ook wel politiek actief, ik heb belangstelling voor veel maatschappelijke onderwerpen. Zoals studentenproblemen, maar eigenlijk vind ik verbeteringen in de stadswijken waar het minder goed gaat, nog belangrijker.”

Luuk van Doornmalen
De tweedejaarsstudent Sociale Studies Luuk van Doornmalen in Eindhoven is enigszins gevoelig voor het Jesse Klaver effect, hij geeft het eerlijk toe. “Vlak voor de landelijke verkiezingen vorig jaar ben ik naar een meet up geweest. Daarvoor twijfelde ik nog of ik PvdA of GroenLinks zou stemmen, maar tijdens die bijeenkomst ben ik overtuigd. Het was één grote herkenning.”

Vooral als het gaat om duurzaamheid en (on)gelijkheid, is hij het helemaal eens met GroenLinks. “Of het nu gaat om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen of tussen rijk en arm, ik kan er gewoon niet tegen en wil er iets aan doen.”

Luuk wist al langer dat hij lid zou worden van een politieke partij. Vanaf mijn zestiende meng ik me in allerlei maatschappelijke debatten op de sociale media. Je discussieert, gaat meer over onderwerpen lezen en dan realiseer je je dat je niet aan de kant wilt blijven staan, maar zelf ook macht uitoefenen.”

De student werd lid van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Hij is nu penningmeester bij de afdeling Brabant. Bij de komende verkiezingen ondersteunt hij de verkiezingen in de gemeente waar hij woont, Ammerzoden. “Voor de gemeenteraadsverkiezingen bepalen de plaatselijke organisaties wat hun belangrijkste punten zijn, wij komen vooral helpen.” 

Jelle Oosterveld
Heel veel energie heeft Jelle Oosterveld, tweedejaars journalistiek, de afgelopen maanden gestoken in de oprichting van een nieuwe partij. Jongeren voor Tilburg doet echter deze raadsverkiezingen (nog) niet mee. "Op een gegeven moment kregen we in de gaten dat we te laat begonnen waren. Ik ben pas vier maanden geleden benaderd door Voor Tilburg, het was teveel werk om een complete organisatie op poten te zetten in zo'n korte tijd."

De beoogd lijsttrekker van de nieuwe jongerenpartij werd gevonden in de gelederen van studentenvereniging Olof. "De partij Voor Tilburg vond het goed als er ook een jongerenpartij zou zijn, wel zelfstandig maar mede met hun hulp op poten gezet. Ze hebben Olof benaderd op zoek naar kandidaten, toen viel mijn naam."

Jelle overwoog al langer om politiek actief te worden. "Ik heb me natuurlijk wel afgevraagd of ik als aankomend journalist de politiek in moet gaan, dat komt niet objectief over. Maar aan de andere kant: het is ook een goede leerschool, ik kan er veel aan hebben als ik eenmaal journalist ben."  

Jongeren voor Tilburg wil zich hard maken voor meer werkgelegenheid in de regio voor afgestudeerden, zodat die niet allemaal de stad verlaten als ze eenmaal een diploma hebben. Ook de schuldenproblematiek van jongeren, niet per se studenten, ligt de plaatselijke partij na aan het hart. Of die idealen ooit in de praktijk worden gebracht in de Tilburgse raadszaal is nu een onduidelijk. Jelle: "Misschien over vier jaar, maar dan ben ik er niet meer bij." [Debbie Langelaan] 

Stemmen op Fontys Rachelsmolen
Vanaf dit jaar is er een pop-up stembureau op Fontys, locatie Rachelsmomlen R3 in Eindhoven. Daar kun je stemmen tussen 11.00 tot 14.00 uur.