Eindhoven,
13
september
2023
|
12:29
Europe/Amsterdam

Studenten met beperking lopen nog altijd veel geld mis

Veel gemeenten bieden nog steeds slechte informatie over de studietoeslag voor studenten met een beperking. Aanvragers krijgen niet altijd de financiële steun waar ze recht op hebben. 

Studenten die vanwege hun beperking niet kunnen werken naast hun studie, hebben recht op studietoeslag. Dat bedrag kan oplopen tot ruim driehonderd euro per maand.

Maar die toeslag aanvragen is nog niet zo gemakkelijk. Twee op de drie gemeenten informeren de studenten onvoldoende: op hun website is weinig of niets te vinden over de toeslag, blijkt uit onderzoek van Ieder(in), een belangenorganisatie voor mensen met een beperking. Soms geven ze zelfs onjuiste informatie.

Vermogenstoets 
Ook zijn er volgens de onderzoekers gemeenten waar het bedrag van de studietoeslag onder het landelijk vastgestelde minimumbedrag ligt. Daarnaast stellen sommige gemeenten extra voorwaarden aan de studenten. Ze doen bijvoorbeeld een vermogenstoets, terwijl dat sinds 2022 niet meer mag volgens de wet.

Verder is de aanvraagprocedure in veel gevallen ingewikkeld. Er is bijvoorbeeld geen loket waar de aanvragers naar toe kunnen en ook geen telefonische of digitale hulplijn.

Verbetering

Sinds vorig jaar is de informatievoorziening volgens de onderzoekers wel verbeterd. Nu hebben 123 van de in totaal 342 gemeenten hun informatie op orde. Vorig jaar waren het er 63.

Dat kan nog altijd beter, meent Ieder(in). Het ministerie van Onderwijs zou de gemeenten moeten aansporen om de situatie snel te verbeteren. En als dat niet gebeurt zou studiefinancier DUO de toeslag moeten toekennen.

Volgens een woordvoerder van de belangenorganisatie heeft dat de voorkeur: “Veel gemeenteambtenaren weten nu niet dat het hun verantwoordelijkheid is en denken dat die taak al bij DUO ligt. Voor studenten is de situatie zo niet houdbaar.” [HOP]

Boilerplate

* UPDATE 20 september * Het is nóg erger met die studietoeslag van gemeenten

Er zijn nog veel meer gemeenten die verkeerde informatie verstrekken over de studietoeslag voor studenten met een beperking. In de telling van vorige week is een foutje geslopen, zegt belangenvereniging Ieder(in).

Studenten met een fysieke of mentale beperking hebben recht op studietoeslag van hun gemeente, als ze geen bijbaan kunnen hebben naast hun opleiding. Dat bedrag kan oplopen tot ruim driehonderd euro per maand.

Vorige week meldde belangenvereniging Ieder(in) dat twee op de drie gemeenten de voorlichting niet op orde hebben. Er is bijvoorbeeld weinig tot niets over deze toeslag op de website te vinden.

Niet meegewogen
Maar de belangenvereniging was iets vergeten, zag het Maastrichtse universiteitsblad Observant. Sommige gemeenten zetten ook verkeerde bedragen op hun website. Daar hadden de onderzoekers wel naar gekeken, maar het was per ongeluk niet meegewogen in het rapport.

Helemaal waar, erkende Ieder(in). Dus is er nu een correctie van het rapport dat vorige week naar buiten kwam. Het aandeel gemeenten met verkeerde (of zelfs ontbrekende) informatie blijkt geen 64 procent, maar 78 procent.

Krijgen die studenten ook echt te weinig geld van deze gemeenten? Soms lijken de bedragen op de website gewoon nog niet verbeterd. Het minimum is 167 euro en zestig gemeenten noemen een bedrag dat daar een paar euro onder zit.

Toch zijn er ook achttien gemeenten die echt te lage bedragen hanteren. Ieder(in) noemt Heumen en Leiderdorp, “die respectievelijk 75 euro en 100 euro per maand vermelden”. [HOP]

 

Ben jij een student met een beperking en heb je in jouw gemeente ook problemen met het aanvragen van  studietoeslag? Als je hierover wilt vertellen, stuur dan een e-mail naar bron@fontys.nl.  

Als je op zoek bent naar studentbegeleiding kun je terecht bij Fontys Helpt.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Ron Ritzen
13
September
2023
Goed dat Bron hier aandacht aan besteed. De zorg en aandacht voor studenten met een beperking zou ook onder de noemer 'inclusiviteit' moeten vallen. In de praktijk zie ik dit vaak niet terug.