Eindhoven,
14
maart
2024
|
10:33
Europe/Amsterdam

Studenten en medewerkers komen tot rust in klankenbad

Even compleet ontspannen en nergens over nadenken terwijl je niets anders doet dan omgeven worden door rustgevende muziek. Het kon woensdagavond tijdens de eerste editie van A Sonic Oasis, georganiseerd door (oud-)Fontysstudenten David Bello Arcos en Maia Steinberg.

Ondanks het tijdstip lopen er woensdagavond nog flink wat studenten rond op Fontys Academy of the Arts. Een aantal groepjes is druk in gesprek, terwijl in verschillende studio’s nog hard gewerkt wordt aan een dansroutine. Behalve in studio 3. Daar liggen enkele matjes en zitzakken op de grond en bereiden David Bello Arcos en Maia Steinberg zich voor op een avond vol rustgevende muziek.

In een hoekje van de studio liggen allerlei instrumenten: van klankschalen en bellen tot gongs en een saxofoon. Deze instrumenten moeten er, afgewisseld met de zang van Maia, voor zorgen dat de deelnemers van vanavond compleet tot rust komen. En dat heeft men nodig, aldus Maia. “Er zijn binnen Fontys allerlei welzijnsevenementen waarin we met elkaar kunnen praten, maar er is er geen één waarbij we gewoon kunnen ontspannen. Daar is vanavond voor.”

Maia in gesprek met de deelnemers van A Sonic OasisNodig
Langzaamaan druppelen de studenten en medewerkers binnen. De een heeft haar eigen matje meegenomen, de ander zoekt een zitzak in de zaal op. “Ik ben er aan toe”, laat een van de studenten weten. “Niet om te leren, maar om echt tot rust te komen. Dat is even nodig.”

Een andere student komt zijn vriendin afzetten en staat op het punt om weer te vertrekken. Er moet immers nog gestudeerd worden vanavond. Maar na een overtuigend woordje van Maia besluit ook hij om toch deel te nemen aan de sessie onder de noemer A Sonic Oasis. “Even iets anders kan geen kwaad, toch?”

Tot rust komen
Wanneer iedereen klaar is om te beginnen gaan de lichten van studio 3 uit en wordt men uitgenodigd om comfortabel te gaan liggen. Op je rug, op je zij en met je ogen open of dicht. “Het mag allemaal vanavond, als je maar tot rust komt. Want daar focussen we ons vandaag op”, start Maia de sessie. “Welzijn door middel van kunst.”

Na een korte meditatie volgt al snel de klankensessie. Met rustgevende muziek en vogelgeluiden op de achtergrond lopen David en Maia steeds opnieuw de ruimte rond, tussen de relaxende deelnemers door. De ene keer met bellen, de andere keer met een saxofoon die zo wordt bespeeld alsof de wind rustig waait. Drie kwartier lang wordt iedereen ondergedompeld in een muzikale oase van rust.

Deelnemers zijn na de sessie benieuwd naar de materialenWennen
Daarna is het tijd om de ogen te openen en de lampen in de ruimte weer aan te doen. Alle deelnemers moeten even wennen aan het licht, maar iedereen lijkt er van genoten te hebben. De een pakt zijn spullen om toch nog even te gaan studeren, de ander gaat met een voldaan gevoel naar huis. “Eén ding is zeker, ze zullen vanavond allemaal heerlijk slapen”, besluit Maia. [Noëlle van den Berg]

Boilerplate

A Sonic Oasis is een initiatief van David Bello Arcos en Maia Steinberg, die samen het duo ‘Project A’ vormen. David is saxofonist en oud-student aan de Fontys Academy of the Arts. Maia is componist, zangeres en sound healer en doet een master in muziek, waarin ze zich specialiseert in klassieke en traditionele zang in sound healing. Op woensdag 15 mei vindt de tweede sessie van A Sonic Oasis plaats, na de zomervakantie volgen er meer.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Marie-Christine van Splunder
18
March
2024
Dag Beste Bron,
Zouden David en Maia ook een utstapje naar Fontys Tilburg kunnen maken?
Fijne dag.