Eindhoven,
14
september
2023
|
11:25
Europe/Amsterdam

Studenten balen van overvolle bussen en drukte op station

Bussen vallen uit en op stations is het soms overvol. Het streekvervoer is in verschillende Fontys-steden een ramp, een probleem dat ook kersverse studenten ondervinden. “Ik kwam veel te laat op school.”

Het stads- en streekvervoer kampt in veel grote steden met een personeelstekort. Met als gevolg dat bussen minder rijden en nachtdiensten soms sneuvelen. Arriva zegt dat dit probleem niet speelt op het traject tussen het station in Tilburg en campus Stappegoor, maar toch geven ook hier veel studenten aan last te hebben van lange wachttijden en volle bussen. Sommigen zeggen daardoor regelmatig te laat te komen.

Dan maar lopen
Dat is natuurlijk vervelend, zeker als je een kersverse student bent en net met je eerste lesweken bezig bent. Zoals Lieke en Christina, die in het eerste jaar zitten van de lerarenopleiding geschiedenis. “Bij ons is het pas één keer voorgekomen, nota bene op de eerste schooldag, maar we hebben van klasgenoten ergere verhalen gehoord. Zij moesten vanaf het station naar huis lopen omdat de bussen niet reden.” 

MaudStudent Maud ondervindt dezelfde problemen, maar vindt het erger voor anderen dan voor zichzelf. “Vooral tijdens de introductieweek was het probleem groot. Bussen reden niet op de heenweg, maar ook nog op de terugweg. Voor mezelf vind ik het allemaal niet zo erg, ik ken de weg hier inmiddels wel. Maar voor nieuwe studenten is het heel vervelend.” 

Altijd druk
Arriva geeft toe dat er sprake is van een drukke busverbinding, maar linkt dat probleem niet aan het personeelstekort. “De verbinding tussen het station in Tilburg en campus Stappegoor is al jaren druk”, aldus een woordvoerder. “Vanaf het station rijden er meerdere buslijnen naar de campus. Zo rijdt lijn 601 in de spits acht keer per uur met extra lange bussen. Tijdens de spits rijdt ook buslijn 1 ieder kwartier.  En daarnaast zetten we iedere ochtend ook nog drie extra versterkingsbussen in tussen 08.00 uur en 08.45 uur.”

Er zijn volgens de woordvoerder niet minder ritten in de dienstregeling als gevolg van het personeelstekort. “De buslijnen rijden dus op volle sterkte, zeker vanwege de reizigersstromen bij de start van het nieuwe schooljaar. We weten dat de drukte in het begin van het nieuwe schooljaar groot is. De ervaring leert dat dit met een aantal weken meer gaat spreiden. Denk onder andere aan studenten die toch op kamers gaan of andere lespatronen krijgen.”

FemkeTot die tijd is het vooral wachten, wachten en nog eens wachten. Soms met honderden tegelijk. Iets waar Femke in nog geen anderhalve week tijd al meerdere keren aan heeft moeten geloven tijdens haar reis naar de campus. “De bussen komen gewoon niet. Op de eerste schooldag heb ik drie bussen af moeten wachten tot ik überhaupt in een bus in kon stappen. En toen ik er eenmaal in stond, werd ik geplet. Hetzelfde verhaal voor de terugweg”, vertelt ze. 

Arriva zegt dat dit soort situaties voorkomen als de dienstregeling niet goed aansluit. “Als er bijvoorbeeld twee treinen tegelijk arriveren waar honderden studenten uitkomen, dan kan vaak niet meteen iedereen mee en moeten studenten soms een bus wachten voor ze mee kunnen.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Susanne
18
September
2023
Dit is niet alleen een probleem voor studenten, maar ook voor medewerkers. Treinen vallen steeds vaker uit, zijn te kort of rijden met veel vertraging.
Marielle
15
September
2023
#fietsen