Eindhoven,
09
juli
2021
|
10:11
Europe/Amsterdam

Student Yalou voegt met lunch pit toe aan journalistiek

Fontys-journalistiekstudent Yalou Groeneweg wil impact hebben met haar verhalen en dus wijkt ze af van de gebaande paden. Voor het afstudeerproject The Impact of Flavour giet ze haar boodschap in de vorm van een maaltijd.

Zaterdag en zondag staat een vegan vijfgangenlunch op het menu, op het cultuurpodium van WORM; een kunstenaarscollectief in Rotterdam dat ruimte biedt aan creatievelingen. Groeneweg wil met de lunch een verhaal vertellen over een langslepend probleem in de Maasstad. Veel meer wil ze er nog niet over kwijt, want het moet voor het publiek een verrassing blijven.

De Rotterdamse student van Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg is met haar boodschap altijd op zoek naar het wauw-effect. Ze wil Yalou Groenewegerhalen vertellen die ertoe doen en die impact hebben. “Ik wil mensen verwonderen en wakker schudden en zoek altijd naar speciale vormen om dat te doen.”

Venster op de wereld
Journalistiek biedt een venster op de wereld, die les werd haar al snel geleerd in Tilburg. Maar waarom vertellen we journalistieke verhalen altijd op dezelfde manier, dacht Groeneweg. “Er zijn veel meer manieren om al die verhalen te vertellen. Je kunt journalistiek combineren met allerlei andere disciplines, van kunst en design tot kookkunst.”

Met haar experimentele en immersieve afstudeerproject The Impact of Flavour zoekt ze de randen op van haar toekomstige vak.

Onderdompelen
Immersief is een vertaling van het Engelse woord immersive, dat letterlijk onderdompelen betekent. Bij immersieve journalistiek is het dan ook de bedoeling dat het publiek letterlijk in het verhaal zit, er onderdeel van wordt. “Veel mensen denken dan aan virtual reality en 360 graden-video’s. Maar dat kan ook anders.”

Groeneweg koos voor een offline vorm van immersieve journalistiek en brengt in een theaterachtige setting haar verhaal. “Ik ga vijf gerechten maken die het verhaal vertellen. Zo wil ik laten zien hoe een andere discipline de journalistiek kan versterken, waardoor je veel meer impact hebt op je publiek.”

Discussie uitlokken
Met haar project wil ze ook discussie uitlokken en mensen de ogen openen. “De aarde gaat in een rap tempo achteruit. Je kunt daar een vlammend betoog over schrijven, maar je kunt mensen ook in een speciale setting laten voelen wat dat betekent.”

Dat de ‘gewone’ mainstream journalistiek heel belangrijk is, beseft de journalistiekstudent als geen ander. “Het levert ons de dagelijkse kennis om bij te blijven en te weten wat er in de wereld speelt. Maar het wordt vaak snel weer vergeten. Het beklijft niet.”

Journalisten kunnen volgens Groeneweg ook een stap extra doen en hun verhaal in een andere vorm gieten. “Als we de mensen wakker willen schudden, dan moeten we wat meer pit toevoegen aan de journalistieke verhalen. Dat is precies wat ik met The Impact of Flavour wil doen.”

Afstuderen
In november hoopt Groeneweg af te studeren. “Dan heb ik mijn assessment en toon ik de beelden van mijn afstudeerproject. Ook geef ik dan nog een kleine real life-demonstratie aan de assessoren.” Daarna wil de Rotterdamse een master Design volgen om zich ook op dat gebied verder te specialiseren.

“Uiteindelijk wil ik verhalen blijven vertellen in verschillende settingen. Ik wil dit soort projecten nog verder uitwerken met een groter team, om zodoende nóg meer impact te hebben op mijn publiek.” [Ivo van der Hoeven]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Adri cornelissen
10
July
2021
Wow Yalou, super trots op jou! Wat fantasties, je bent een kanjer!