Student voelt zich gehoord na belletje met het werkveld
Een oud succesnummer is onlangs door een docent van Fontys Academy for Creative Industries (ACI) nieuw leven ingeblazen: studenten mogen bellen met mensen uit het werkveld, maar moeten wel minstens 15 minuten aan de telefoon blijven.
Het project 15 minutes was 'een cadeautje voor de studenten’, vindt docent Piet van Beurden van de opleiding Communicatie – International Event, Music & Entertainment Studies (CO-IEMES). Ze konden zomaar een bekende cabaretier aan de lijn krijgen, of een redacteur van RTL.
Mede door corona
Acht jaar geleden was er vanuit de opleiding voor het laatst de mogelijkheid te bellen en netwerken met mensen in het werkveld. Dit jaar – mede door corona – vond Van Beurden het tijd die draad weer op te pakken.
“Ik merkte dat ik iets voor de studenten wilde doen in coronatijd”, vertelt de docent copy, concept en communicatie. “Het project 15 minutes was jaren geleden erg waardevol tijdens het extra vak Creativity Quotient.” Toen dat geschrapt werd, kwam ook het project niet meer terug. “Heel jammer, want studenten voelen zich echt gehoord en maken tegelijk contact met het werkveld.”
Logistieke oefening
De docent deed een oproep aan professionele coaches en hoopte er een paar te krijgen. Het werden er 192, waardoor besloten werd dit voor alle eerstejaars te organiseren. “Toentertijd deed ik dit project voor 20 studenten, dit jaar voor 200. Dat was wel een logistieke oefening.”
De studenten zelf wisten niet precies wie ze aan de lijn zouden krijgen. Aan de professionals was gevraagd drie steekwoorden op papier te zetten en een korte introductie. Aan de hand van die antwoorden mochten de studenten zelf hun professional kiezen.
Inspirerende gesprekken
“Daar kwamen mooie gesprekken en bijzondere resultaten uit”, aldus Van Beurden. Er meldde zich onder anderen een uitsmijter die hier naartoe is gekomen als vluchteling en een eigen bedrijf is gestart. “Het is zoiets moois: deze mensen willen studenten inspireren.”
Zo heeft een studente nu via-via een ingang gekregen om bij magazine Vogue op stagegesprek te komen. Een oud-studente die in Zuid-Korea woont, werd bij toeval gekoppeld aan iemand die geïnteresseerd is in een internationale stage. En een andere studente, met een wantrouwen voor psychologen, werd zonder opzet gekoppeld
aan een psycholoog, waardoor ze alsnog vertrouwen heeft gekregen en binnenkort een traject in gaat.
Bel-angst overwinnen
Studenten kunnen op deze manier ook over hun bel-angst komen. Hun minimale commitment is 15 minuten, maar ze mogen ook langer aan de lijn blijven hangen. “Het langste gesprek dat is gevoerd, duurde anderhalf uur. Daar was zo'n klik dat ze maar bleven praten.”
De ACI-docent wil dit project nog een keer doen, het liefst voor de zomervakantie. “We willen dit de tweedejaars en derdejaars ook aanbieden en zijn al bezig met coaches te verzamelen.” Aanmelden als professional kan nu al.
Van Beurden vond het wel spannend om dit project weer op te starten. “Het was veel meer werk dan ik had ingeschat. Ik doe af en toe dingen die veel extra tijd en kruim kosten. Maar dit was zo mooi, ik kon dit echt niet laten liggen.” [Jacky Eickes]
0620511630