Eindhoven,
27
januari
2022
|
15:09
Europe/Amsterdam

Student schutter in Duitse collegezaal gelinkt aan neonazipartij

De tiener die afgelopen maandag het vuur opende in een collegezaal van de universiteit van het Duitse Heidelberg, had banden met een neonazistische partij. Dat melden Duitse media. 

De schietpartij vond maandag net na het middaguur plaats. De 18-jarige Nikolai G. drong gewapend met meerdere wapens de universiteit binnen. In een gevulde collegezaal schoot hij vervolgens om zich heen. De schutter verwondde daarbij vier studenten, onder wie drie vrouwen en een man. 

Eén van de slachtoffers, een 23-jarige vrouw, overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Zij zou door het hoofd zijn geschoten. De schutter, die zijn vader kort voor de aanval naar verluidt een WhatsApp-bericht had gestuurd waarin stond dat ‘mensen bestraft moesten worden’, beroofde zichzelf buiten de school van het leven. 

Onderzoekers hebben volgens de Duitse nieuwszender ZEIT Online inmiddels ontdekt dat de naam van Nikolai G. op een oude interne lijst van de extreemrechtse partij Der III-Weg stond. Hij zou die partij in 2019, toen hij nog minderjarig was, hebben verlaten. 

Rechercheurs trekken ‘aanwijzingen’ over banden met de partij na. Over een motief van de schutter is nog niets bekend. Volgens Der Spiegel leed hij in het verleden aan schizofrenie en hoorde hij ‘bevelende stemmen’. [Karen Luiken] 
 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.