Eindhoven,
12
september
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Student Automotive ontwerpt elektrische taxibus voor rolstoelgebruiker

Fontys-student Nico Katsburg ontwierp tijdens zijn stage voor het bedrijf Freedom Autoaanpassingen de eerste voor rolstoelen aangepaste taxibus die volledig elektrisch rijdt. Althans: voor zover bekend is dat in Nederland niet eerder gebeurd. “De grootste uitdaging was om alle onderdelen passend te maken”, vertelt de student Automotive.

Nico begon er vorig studiejaar – hij was toen nog derdejaars - mee en rondde zijn stage gisteren af met een 8. “Toen ik bij Freedom ging solliciteren voor de Nico Katsburgstage vroeg de directeur mij of ik aan dit project wilde gaan werken.”

“Vanaf 2024 mag taxivervoer alleen nog met elektrische auto’s dus zij willen die overstap gaan maken. Het leek mij leuk daaraan mee te werken. Achteraf gezien bleek het met name leuk dat ik in dit project heel multidisciplinair bezig was.”

Weinig plek
De Automotive-student uit Eindhoven begon met een casco Peugeot Traveller en is van daaruit gaan ‘tekenen’. “Bij aangepaste auto’s is de bodem verlaagd, zodat de rolstoel er makkelijk in kan en er genoeg hoofdruimte is. Maar door deze bodemverlaging is er minder ruimte voor de accu”, vertelt Nico.

Het was niet makkelijk om alle onderdelen – de packaging – in de ruimte te proppen. “Ik tekende er onder meer een elektrische motor, accu-set up, controller en lader in. Dat lijkt makkelijker dan het is, want het moet allemaal goed samenwerken en er zijn allerlei beperkingen in verband met de veiligheid.”

3.000 km testen
Toen alles erin zat, begon het testen: “Ik heb er wel bijna 3.000 kilometer mee gereden om data te verzamelen. Wat doet de bus met een volle accu? Wat als ik hard optrek? Hoe reageert de wagen bij een bijna lege accu?”

Daarna ging hij eraan sleutelen om het bereik van de accu te vergroten. Ook weer een heel gepuzzel, waarvoor hij steun kreeg van de vaste ontwerper van Freedom. “De laatste versie heeft een bereik van over de 200 kilometer, het begon met 85.”

Kijk veranderd
Door dit project is zijn kijk op elektrisch rijden helemaal veranderd, vertelt de student. “Ik dacht dat benzine en diesel nooit zouden verdwijnen en dat elektrisch rijden ook milieuvervuilend is. Maar daar ben ik op teruggekomen. Er is veel meer mogelijk dan je denkt.”

Ander pluspunt is dat hij merkte dat je bij elektrisch rijden heel multidisciplinair werkt: automotive, ict en elektrotechniek komen erin samen. “Deze auto’s vragen bijvoorbeeld veel ict-toepassingen, maar ict’ers weten weer niks van de werking van een auto. Dus je hebt elkaar nodig. Ik vind die manier van samenwerken erg leuk. Ook het vak van auto-ontwerper verandert, nu elektronica zo’n belangrijke rol gaat spelen.”

Ontwerptekeningen op plank
De eerste elektrische aangepaste taxibus staat nu klaar bij het bedrijf Freedom. De ontwerptekeningen van Nico liggen op de plank om later weer als basis te dienen voor nieuwe versies. “Ja, ik ben er best trots op. Toen ik startte dacht ik echt ‘hoe begin ik hieraan?’, ik wist er niks vanaf. En nu staat er dit resultaat.” [Petra Merkx]

De foto's met daarop de taxibus zijn van het automotive magazine AMT, dat ook aandacht besteedde aan de elektrische taxibus.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.