Jacky Eickes,
14
september
2020
|
09:39
Europe/Amsterdam

Stortregen

Vooral jongeren en starters lijden mentaal onder de crisis. Dat kwam afgelopen week naar buiten. Uit het onderzoek van Eenvandaag blijkt: driekwart van de 18- tot 35-jarigen geeft aan last te hebben (gehad) van klachten. Dit varieert van lichte klachten, zoals piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen zoals depressiviteit en paniekaanvallen.

Van de 65-plussers zegt 48 procent mentale klachten te hebben ervaren. Daarmee zijn de geestelijke sores van jongeren vele malen groter dan die van ouderen.

Ik vind dit een onderzoek in de categorie: ‘wil je véél of weinig geld verdienen?’ of ‘houd je van lekker of van vies eten?’. Het antwoord staat al vast voor het onderzoek überhaupt is begonnen. Ja, natúúrlijk lijden mensen onder de crisis. En natúúrlijk lijden jongeren er het meest onder.

Want laten we eerlijk zijn: de grootste klappen zijn gevallen onder de starters en de studenten. Ons hele sociale leven is in elkaar geklapt en ook onze banen staan op het spel. Gepensioneerden kunnen hun leven al maanden weer oppakken. Ja, die anderhalve meter is irritant, maar niet levensveranderend. Ze kunnen nog steeds fietsen, wandelen, bridgen en jeu-de-boulen. Werken hoeven ze toch niet meer.

Maar studenten en starters kunnen niet meer op stap. En dat is wat vreugde brengt. Ons leven is absoluut deprimerend. Veertig uur werken - want met minder los je die schulden niet af - en dan een weekend waarin je niet kneiterlam alle zorgen van je af kunt zetten en dansen. Want dat is het mooie van een kater: tenminste één dag in de week niet bezig zijn met de financiën of het drukke werkbestaan, omdat je probeert te overleven zonder de hele dag boven de wc te hangen.

Huisfeestjes, werkborrels, verjaardagen, slagingsfeestjes: alles is stopgezet. Het leven staat compleet stil. Natuurlijk word je daar prikkelbaar van. En natuurlijk ga je piekeren. Want als je niet aan een baan komt of jouw baan staat op het spel, dan is jouw leven niet rozegeur en maneschijn. Eerder strontlucht en stortregen.

Maar genoeg met alle negativiteit. Ik pak vanavond een groot glas en schenk ‘m vol rosé, dan ziet de wereld er weer een stukje rooskleuriger uit.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
udo vossen
17
September
2020
mooi stuk en voor heel wat mensen herkenbaar denk ik ...onder zowel studenten (die zijn er klaar mee voel ik) en docenten die gewoon weer lekker in de klas willen ervaren hoe het met de studenten gaat...