COLUMN, Erdinç Saçan,
11
maart
2021
|
09:06
Europe/Amsterdam

Stoppen met WhatsApp?

Laatst gaf WhatsApp aan dat ze wat gaan aanpassen aan hun algemene voorwaarden. Daarbij wordt het verplicht om bepaalde data te delen met Facebook. Paniek!

WhatsApp heeft dit Facebook-probleem sinds de socialemediagigant de berichten-app in 2014 overnam. Wat is er dan plotseling veranderd? Zuckerberg is eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp. Dat wisten we toch? En als we een telefoonnummer hebben van een contactpersoon krijg je meteen een ‘vriend suggestie’ op Instagram. Gegevens werden toch al gedeeld?

Maar goed… Over de hele wereld gingen mensen massaal op zoek naar alternatieven. Mijn familie in Turkije ging op Telegram, Signal en de Turkse direct messaging app BiP. Om te communiceren met een neef moest ik naar Telegram en voor een gesprek met mijn tante naar Signal. Een nicht zat op BiP…, moet ik nu alle direct messaging tools in de wereld downloaden en activeren? Dat zijn er veel hoor, LINE, Snap, Kakao, Viber, WeChat, Kik, TangoMe, Inc., Skype, etcetera.

Want ik kan WhatsApp gewoon 'veilig' gebruiken, zo schrijft de Volkskrant: Hoewel Europese gebruikers dus verplicht akkoord moeten gaan met de nieuwe voorwaarden, mag WhatsApp onder de Europese privacywetgeving geen data delen met Facebook op straffe van hoge boetes. In de praktijk verandert er voor Europeanen dus niets: WhatsApp blijft gebonden aan die privacywet. 

Sowieso is WhatsApp een superverslavend iets voor mij. Ik zit in meer dan 25 groepen…Familie, schoonfamilie, neefjes/ nichtjes, buren, basketbalvereniging, trainersgroep, danslesgroep, groepen waar je grappige films en foto’s opgestuurd krijgt en ga zo maar door. Fomo, Fear of Missing Out, wat al jaren een bekend fenomeen is, krijgt via WhatsApp echt een ‘gezicht’. Als ik daar één dag niet op kijk, bestaat er een kans dat ik 982 berichten gemist heb.

Ik heb dus vrienden die hierom principieel uit groepen gaan. Oké, dat is ook een optie. Maar kan ik wel zonder? Ik vind het stiekem toch leuk. Ik leer en lach veel via berichten. Het gevoel ‘van contacten onderhouden’ doordat we vanwege de pandemie elkaar minder zien is toch een fijn gevoel. We raken elkaar niet uit het oog, dus hopelijk ook niet uit het hart.

Misschien heb ik de ultieme oplossing. In mijn zoektocht naar een veilige chat/berichten app noemde een collega “Threema” als alternatief. Uit Zwitserland nota bene, bakermat van neutraliteit, net zoals Protonmail (ook een alternatief voor veilige mailings). Het verdienmodel van Threema is gebaseerd op het transactiemodel. Je koopt de app. Het kost €3,99 en klaar! Je data wordt niet aan derden verkocht. Bijzonder is dat je Threema volledig anoniem kunt gebruiken. Je hoeft geen telefoonnummer of e-mailadres op te geven.

Threema gebruikt sterke encryptie om berichten te versleutelen. De sleutel staat op je toestel zelf. Daardoor kan de dienst berichten niet ontcijferen. Het bedrijf bewaart geen metadata over chatgroepen of met wie je communiceert. Ook backups zijn versleuteld, schrijft de  Consumentenbond

Nu nog mijn vrienden en familie overtuigen dat ze tegen betaling van vier euro veilig met mij kunnen chatten. Of ze dat ook voor me over hebben... ?

Erdinç Saçan geeft les aan Fontys Hogeschool ICT en is dolenthousiast over heel veel dingen, waaronder hackathons en uitlegvideo's op YouTube. 

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Natasja
15
March
2021
Hi Erdinç,

Ik ben het niet met de Volkskrant eens. Het is een keuze voor mij als consument om niet te willen kopen (ook niet als ik betaal met mijn data) bij bedrijven die op andere plaatsen in de wereld mijn waarden overtreden, ook al doen ze het bij ons niet omdat de wet- en regelgeving het niet toestaat.
Net zo goed als dat je probeert geen kleding te kopen bij bedrijven die arbeiders uitknijpen maar dat in Nederland niet doen omdat we hier een minimumloon hebben.

Ik ben dus ook van WhatsApp weg en gebruik nu Signal en SMS.
Ik ga Threema uitzoeken! tx voor de tip.
groet,
Natasja
Karina
13
March
2021
Dag Erdinc,
Wat een dilemma hé? Ik zit niet op FB. Heb nu ook Signal. Maar wat een weerstand v/d mensen om mij heen...ze vinden dat ik ingewikkeld doe enz. Mijn broer zit al vanaf het begin op Threema en dat vind ik ook een fijne app. Maar ja...ms maar gewoon overstappen en die niet willen sturen dan maar een sms.
Hoe erg kan het zijn??
Dank voor je uitleg over Threema..
Vr groet Karina
Geert Loeffen
12
March
2021
Hallo Erdinc,

Kwam jouw aregen via Discover in Chrome. Lang geleden dat ik in jouw klas heb plaats gehad :p hopelijk gaat t goed met je.

Leuk artikel goed verwoord wat precies ook mijn dilemma is. In de meeste gevallen is er ook werk dat je in Whatsapp houd naast vrienden en familie. Ontsnappen lukt bijna niet.

Groetjes,

Geert
Henri
12
March
2021
Hopelijk komt er een keer een oplossing waarmee al die chatdiensten met elkaar zijn verbonden. Dat het niet uitmaakt welke chat-dienst je gebruikt. Dan kies je de chat-dienst (betaald of onbetaald) die je het fijnste vindt en je kunt met iedereen chatten. Ongeacht welke dienst ze gebruiken. Je hebt dan alleen een telefoonnummer, mailadres of zoiets nodig. Ik weet alleen niet of dit technisch mogelijk is en of de aanbieders dit wel willen..........
Pieter
12
March
2021
Geloof me, dit wil je zelf ook niet. Hoe meer gekoppeld wordt qua gegevens hoe minder privacy. Er hoeft maar DIT te gebeuren...
Rogier
11
March
2021
Leuk artikel en goede slot