COLUMN, Erdinç Saçan,
18
maart
2021
|
09:27
Europe/Amsterdam

Stoppen met Clubhouse?

Het nieuwe is er wel van af. Al heel lang. Social media … 'Ik had het op Facebook gezet', verklaarde een vriend toen ik positief verbaasd was dat ze een kind verwachtten. 'Ow, maar ik heb al heel lang geen Facebook meer.'

Ik heb wel een Facebook-accountje (zonder vrienden, zonder enige informatie en alleen bedoeld om webcare van bedrijven lastig te vallen met vragen). Ik heb een Instagram-account… maar daar heb je dan meteen een timeline en stories. Ik ben dan iemand die een keuze maakt: check ik de stories vandaag of scroll ik door mijn timeline? Soms beide. Maar om alle stories en timeline berichten te bekijken? Nee, geen zin meer.

Ow ja, daarnaast heb je ook nog Whatsapp-status. Daar kijk ik bijna nooit naar. Of het moet per ongeluk zijn. Snapchat: daar ben ik nooit aan begonnen. Enige wat ik er leuk aan vind zijn de filters waarmee ik komische gezichten kan trekken samen met mijn kinderen, op het account van mijn vrouw dan toch. Het heeft, denk ik, iets met mijn leeftijd te maken.

In mijn professie als Digital Marketing-docent moet ik wel kennis hebben van alle social media-apps. Alle? Lukt me niet. TikTok heb ik ook naast me gelegd. Maar Clubhouse, daar ben ik na een uitnodiging meteen lid van geworden. Dat zal het wel zijn. Het gevoel van exclusiviteit, en ook iets zonder foto’s, video’s … En: geen likes/hartjes. Wat een verademing.

Gewoon passief meeluisteren met bekenden, wereldvreemden, beroemdheden. Ook mensen waarvan ik dacht: die hebben het druk, maar die zitten er iedere dag op. Ze hebben dus toch tijd? Twee keer heb ik meegepraat en het heeft meteen voor volgers gezorgd. Maar zit ik er zelf iedere dag op? Nee.

Er komen meer concurrenten van Clubhouse. Ook vanuit Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat. Het is een wereld waar alles wat los en vast zit gekopieerd wordt. Net zoals het gegaan is met filters en stories.

Covid heeft social media wel versterkt en uitgebreid in gebruik. Zeker met de avondklok zie ik dat social media volop worden gebruikt. Het hoort nu bij ons leven zoals Buienradar, Google Maps en een bank-app. Mijn zoon van 11 plofte laatst op de bank naast me en zei: 'Pap, ik denk dat ik Instagram en Snapchat ga verwijderen'. Ik vroeg hem waarom. 'Heb het gevoel dat ik er iedere keer naar moet kijken, omdat ik anders iets mis'. En hij pakte zijn smartphone en verwijderde beide apps.

Ik was zo verbaasd. Wow! Zo simpel? Nu ik nog…

Erdinç Saçan geeft les aan Fontys Hogeschool ICT en is dolenthousiast over heel veel dingen, waaronder hackathons en uitlegvideo's op YouTube. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Boy
24
March
2021
Heel herkenbaar inderdaad. Facebook is al enige tijd van mijn telefoon en uit mijn leven verdwenen. Helaas maakte die leegte wel ruimte voor andere kanalen zoals instagram. Momenteel mag ik wel (met gepaste trots) vertellen dat ik maar 3 platformen ècht actief gebruik: insta, twitch (waar ik momenteel mijn gamehobby kan combineren met het hebben van een studio) en twitter (waar ik actief ben voor mijn Twitch kanaal.

Clubhouse is dan weer iets waar ik mij, in mijn part marketingrol, toch mee bezig moet houden
Nur
24
March
2021
Heel herkenbaar. Persoonlijk ben ik grotendeels klaar met social media, vooral door de systematische overtredingen van privacywetten. Maar voor mijn werk is het onmisbaar. Daar heb je meteen ook het dilemma...