COLUMN, Tina ten Bruggencate,
10
januari
2024
|
09:17
Europe/Amsterdam

Stevige wortels

In mijn afstudeerklas had iedereen de laatste les voor de kerstvakantie wat lekkers meegenomen. We bespraken wat ieders favoriete kerstfilm en favoriete nummer uit de top 2000 (studenten luisteren dat blijkbaar ook) is. Het gesprek ging verder over het huidige stressniveau, wat bij een aantal studenten redelijk hoog was. Uit onderzoek blijkt dat het inderdaad niet zo goed gaat met het sociale en mentale welbevinden van studenten. Nadat iedereen in de klas had nagedacht wat ze voor 2024 voor zichzelf wensten, vooral in relatie tot dit mentale welbevinden, namen we afscheid en was het Kerstvakantie. 

Tijdens die vakantie wandelde (of eerder banjerde) ik met de hond in het park. Daar was vanwege de harde wind en regen een boom omgewaaid. Een ogenschijnlijk willekeurige boom die nu midden op het pad lag. Terwijl ik over de boom heen klom en de hond er onderdoor liep vroeg ik me af: “Waarom nu juist deze boom?”

De boom bracht me terug naar het gesprek wat ik had met de studenten. In mijn afstudeerklas bleek namelijk niet iedereen een hoog stressniveau te hebben. Een aantal studenten gaf aan dat ze goed konden relativeren en geleerd hadden dat het toch altijd wel goed kwam. Met de klas filosofeerden we verder over hoe het komt dat de een beter bestand is tegen stress en de uitdagingen van het leven dan de ander. Iets met nature en nurture, zoals zo vaak, concludeerden we.

Misschien zijn mensen hetzelfde als bomen, dacht ik in het park. De een is nu eenmaal steviger geworteld dan de ander, en zal minder snel omwaaien. Voor beide (mensen en bomen) geldt dat met de juiste zorg en aandacht ze wellicht beter bestand zijn tegen de hevige stormen die ze tegen zullen komen.

Misschien kunnen dan juist de meest kwetsbare bomen en mensen het mooist tot bloei komen. Ik bedacht dat als we goed voor de natuur zorgen we uiteindelijk goed voor onszelf zorgen. En ik bedacht dat ik kaplaarzen nodig had. 

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Sebas
12
January
2024
Die Hard
Tina
12
January
2024
Het Bruce Willis gehalte in dit verhaal valt wel mee hoor, Sebas. De wandeling was nadat de boom was omgewaaid. Maar wel fijn dat je me vergelijkt met een actieheld uit de jaren 80.