Eindhoven,
06
maart
2024
|
15:32
Europe/Amsterdam

Steeds meer 20-plussers te zwaar: 'Zorgwekkend'

Meer dan de helft van alle Nederlanders vanaf twintig jaar is te zwaar, blijkt uit cijfers van het CBS. En dat is zorgwekkend, op meerdere terreinen, zeggen studenten van de studie Gezondheid in Venlo.

Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 16 procent van de Nederlanders van 20 jaar of ouder het afgelopen jaar obesitas had. Nog eens ruim één derde van de 20-plussers is te zwaar. Tel die twee groepen bij elkaar op en je komt uit op een ruime meerderheid met overgewicht. Begin jaren 80 ging het nog om 33 procent.

Kim Gielen“Dat is best zorgwekkend”, vindt derdejaars student Kim Gielen. “Op deze manier komen er steeds meer ziektes in de zorgmaatschappij bij. Daardoor wordt niet alleen het zorgpersoneel belast, maar gaan ook de ziektekosten omhoog.” 

Oorzaak
Eén oorzaak is er volgens Kim niet. Deels heeft het te maken met een verandering van de levensstijl. De moderne technologie en verandering op de arbeidsmarkt, waardoor we steeds meer thuiswerken en achter computers zitten, zorgen voor minder lichaamsbeweging. Met overgewicht of zelfs obesitas als gevolg. 

“Maar het heeft ook te maken met gemak en toegankelijkheid. Mensen leven steeds vaker in een hectische omgeving, waardoor ze sneller voor makkelijke en ongezondere maaltijden kiezen.”

Ouders
Een andere oorzaak kan volgens een eerstejaarsstudent die in de afgelopen maanden onderzoek deed bij jongeren tussen de nul en achttien jaar, gezocht worden bij het thuisfront. 

“Het begint allemaal bij je ouders. Als je op de middelbare of hogeschool zit, ben je volwassen genoeg om je eigen keuzes te maken. Maar als je op de basisschool zit, volg je vaak het voorbeeld van je vader en moeder. Als er thuis geen groenten en fruit aanwezig zijn, is het geen wonder dat je ze niet eet. Kinderen nemen slechte gewoontes automatisch over.”

Jessica TietemansOplossing
Maar er is ook nog een derde oorzaak. En een vierde, vijfde, zesde en zevende. “Het heeft met heel veel factoren te maken”, zegt tweedejaarsstudent Jessica Tietema. “Beweeg je genoeg? Rook je? Houd je je eetpatroon bij? Eet je gevarieerd? Gebruik je drugs? Ontspan je genoeg? En heb je stress? Veel mensen denken dat het alleen bij het stukje voeding en beweging ligt, maar dat is niet zo. Gewicht heeft met veel meer zaken te maken.”

Voor veel van die dingen valt een oplossing te bedenken. “We weten natuurlijk dat meer sporten helpt, net als gezonder eten. Maar ik vind dat er daarnaast ook meer bewustwording moet komen”, zegt Kim. “Je hebt concepten als Hello Fresh, die relatief gezond eten aanbieden, maar niet goedkoop zijn. Supermarkten zouden daar in mijn ogen meer mee kunnen doen. Zij hebben genoeg gezond voedsel in de schappen liggen. Promoot dat dan ook.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
John Matthijs
07
March
2024
Klopt helemaal Kim en Jessica. We leven in een samenleving die gezond leven niet eenvoudig maakt! We horen dan wel tot de een van de meest gelukkige landen ter wereld, maar dit komt niet door onze minder positieve gezondheid. Jullie zorgen samen met jullie medestudenten dat er hoop is op een gezondere toekomst, waarin samenwerking tussen diverse partijen helpt om extra waarde te creëren. Top bijdrage 👍