Tilburg,
23
mei
2018
|
17:30
Europe/Amsterdam

Stappegoor wacht ‘flexibele’ nieuwbouw

ACI en ICT nemen eind volgend jaar als eerste hun intrek

Een verplaatst kunstwerk, geasfalteerde weg, nieuwe kas en gesloopte garageboxen; op het terrein van de campus Stappegoor in Tilburg kondigt zich momenteel de bouw van een groot onderwijspand aan. Dit moet eind volgend jaar ‘bewoond’ worden door Fontys Academy for Creative Industries (ACI) en Fontys Hogeschool ICT. Tenminste, als eerste …

door Tim Durlinger
De bouw en de daarmee gepaard gaande eventuele overlast, begint deze zomervakantie. Volgens Paul Brandenburg, procesmanager van de nieuwbouw, wordt het een typisch Fontys-onderwijsgebouw: “Deze zijn flexibel in te delen als de didactiek van de opleiding hierom vraagt, of als andere opleidingen of diensten erin willen. Ons vastgoed moet steeds flexibeler worden, want je weet niet wie er over vijf of tien jaar in zit.”

Bron: Google MapsHet pand wordt dus het onderkomen van de Hogeschool ICT en ACI. Eerstgenoemde zit nu op ‘Stappegoor’ in P2N, een tijdelijk gebouw. Zoals het er nu naar uitziet verdwijnt dat, aldus Brandenburg. Gebouw P3 wordt, na het vertrek van ACI eind volgend jaar, gereedgemaakt voor de Juridische Hogeschool van Fontys-Avans. Die zit nu aan de Meerkoldreef en Professor Gimbrèrelaan in Tilburg. Van het pand aan de Apennijnenweg, waar ACI eveneens is gevestigd, wordt na de verhuizing de huur opgezegd.

Krimp
In de 20 meter hoge nieuwbouw is plek voor 3.500 studenten. Dat lijkt veel, zeker gezien het huisvestingsprogramma van Fontys waarin volgens de procesmanager rekening wordt gehouden met een krimp van het aantal studenten rond 2020/2025. “Maar uiteindelijk krijg je in Tilburg een concentratie van Fontys-instituten op ‘Stappegoor’, met uitzondering van de Hogeschool voor de Kunsten aan het Zwijsenplein en ‘Journalistiek’, dat naar de Spoorzone gaat.

De locatie waar de nieuwbouw komt, met de nog af te breken kas.De voorbereidingen op het bouwrijp maken van het terrein waar de nieuwbouw komt, links naast gebouw P1, zijn inmiddels gestart. Het grote, rood-blauwe kunstwerk is weggehaald, garageboxen zijn gesloopt en de plantenkas van Fontys Lerarenopleiding Tilburg wordt weggehaald – er staat al een nieuwe bij gebouw P7. Ook de afsluitbare fietsenstalling voor medewerkers verhuist naar deze hoek. “Die kunnen straks de bestaande fietsenstalling tussen P3 en P7 gaan gebruiken, waar een hek omheen komt”, weet Brandenburg.

De nieuwe toegangsweg naar de campus Stappegoor.Hoofdingang dicht
De hoofdingang naar het parkeerterrein aan de Professor Goossenslaan verdwijnt in juli. Deze is dan alleen toegankelijk voor expeditie- en bouwverkeer, naar het pal erachter gelegen bouwterrein. De nieuwe toegangsweg naar de parkeerplaats komt aan de Stappegoorweg en is al opnieuw geasfalteerd. Die gaat zo snel als dat kan open. Fontys moet er onder meer nog hekwerk aanpassen, terwijl de gemeente momenteel van een rotonde in de Stappegoorweg een kruising met stoplichten maakt.

Het parkeerterrein zelf moet deze zomer enigszins worden aangepast door de komst van het nieuwe onderwijsgebouw. Het aantal plekken blijft echter nagenoeg gelijk, weet Brandenburg. “Het is niet zoals op Rachelsmolen in Eindhoven, waar door de bouw van een parkeerdek een flink aantal parkeerplaatsen tijdelijk is vervallen.”

Slagbomen

De parkeerdruk op diverse Fontys-locaties is momenteel groot. Ook de campus Stappegoor in Tilburg heeft last van automobilisten die er hun voertuig gratis parkeren, terwijl ze niet bij Fontys hoeven te zijn. Eerder meldde Bron al dat de onderwijsinstelling daarom overweegt om slagbomen te plaatsen, zodra de nieuwbouw eind 2019 gereed is. Volgens Jan Beun van de Dienst Huisvesting en Facilitaire Zaken is dat in de toekomst mogelijk een optie, maar moet een beslissing hierover nog vallen: “Op dit moment ligt de focus op de bevordering van andere vervoerswijzen, zoals e-bike en openbaar vervoer.”

De invoering van parkeervignetten op de campus Stappegoor is al langer een feit, aldus Beun. Deze helpen om tijdens de spits, bij een controle aan de hoofdingang, een file op de Professor Goossensweg te voorkomen. Medewerkers met een vignet mogen doorrijden, zonder hun Fontys-pasje te tonen. “En parkeren op het terrein bij P7 mag uitsluitend wanneer je in het bezit bent van een vignet.”