COLUMN, Roos Vervoort,
09
januari
2023
|
09:25
Europe/Amsterdam

Stagevergoeding en fatsoen

Het is niet mijn eerste column waarin ik praat over het lerarentekort, maar de oplossingen waar de overheid mee komt, die laten mijn lerarenhart vooralsnog niet sneller kloppen.  

De overheid wil leraren die parttime werken stimuleren om fulltime te gaan werken door middel van een bonus. Op de school waar ik werk vertelde een leraar mij dat veel leraren juist niet fulltime werken omdat dit te veel werkdruk en stress geeft. Veel leraren willen hun werk juist leuk houden en kiezen voor een baan van drie of vier dagen. Sommige combineren dat met de zorg voor kinderen of werk in een andere sector.  

De leraar die ik sprak, werkt de rest van de week als buschauffeur en dat bevalt hem prima. Zo houdt hij het plezier in het onderwijs en draagt hij ook op een andere manier bij aan de samenleving. Ik vraag me af of het een goede oplossing is om mensen meer onder druk te zetten om meer te gaan werken als het juist te veel werkdruk en stress is dat leraren afhoudt van meer werken in het onderwijs.  

Die werkdruk en stress hebben jonge leraren in opleiding ook tijdens hun stages en dan moeten ze daarnaast ook nog werken om  geld te verdienen. Want met hun stage verdienen de meeste studenten niets. Een simpele oplossing zou een stagevergoeding zijn. 

Dan vang je ook twee vliegen in één klap. Niet alleen maak je zo het lerarenberoep voor studenten aantrekkelijker, ook zorgt het voor minder stress onder studenten aan lerarenopleidingen. Zij hoeven nu immers niet ook nog een baan te zoeken naast hun stage en dat doet er echt toe. Deze stagiaires zijn immers de leraren van de toekomst. Als zij tijdens hun studie te veel stress ervaren door de combinatie van stage en een baan, haken ze eerder af.

Daarnaast is een goede stagevergoeding ook gewoon een kwestie van fatsoen. Veel studenten geven in hun stage zelfstandig les en dragen bij aan het werk op school. Als het druk is, wordt er ook aan hun mouw getrokken: of ze taken willen oppakken of overnemen omdat er geen mensen voor zijn. Ook dit is vaak onbetaald onderdeel van de stage. 

Als je graag wilt dat er mensen naar het onderwijs trekken, kijk dan eens naar hoe je studenten kan binnenhalen bij lerarenopleidingen. Binnen de eerste 5 jaar valt 31% jaar valt van de nieuwe leraren uit. Het wordt tijd dat we het beroep aantrekkelijker maken en dat begint al bij de stage!  

Een goede stagevergoeding hoort er gewoon bij. Zo maak je de lerarenopleiding, en dus de weg naar het beroep, aantrekkelijker en hark je nieuwe leraren binnen. Werk moet lonen, ook werk tijdens de stage! Dus kom op minister Wiersma, alle werkgevers en vakbonden: stel in de volgende CAO een betaalde stage voor stagiaires als norm! Een kwestie van fatsoen (en slim beleid). 

Roos Vervoort is tweedejaars student aan de lerarenopleiding geschiedenis in Tilburg en schrijft columns voor Bron. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Ingrid
22
February
2023
Dankjewel Roos, voor deze heldere uiteenzetting. Naast de stagevergoeding is het volgens mij ook best practice om de VOG die voor iedere stage opnieuw aangevraagd moet worden te vergoeden aan de student. Het is toch te gek dat zij dit zelf moeten betalen.
Martin
11
January
2023
Eens met de opvatting. Stagiairen dienen een goede vergoeding te krijgen met een reiskostenvergoeding. In veel cao’s is dit geregeld maar daar wordt nogal eens niet aan gehouden. FNV zou hier toezicht op moeten houden. Ook opleidingen spelen hierin een rol. Geen vergoeding geen stageplaats! Ook inhoudelijk dienen stages kwalitatief goed te zijn. Er is nog veel werk aan de winkel. Dit los van alle goede voorbeelden.