Eindhoven,
25
januari
2019
|
10:34
Europe/Amsterdam

Fontys start master ‘Gezond ouder worden’

De zorgkosten rijzen de pan uit, onder meer door de vergrijzing. Preventie en gezond leven worden daarom steeds belangrijker. Fontys haakt daarop in en start in september met de nieuwe master Healthy Ageing Professional, die de studenten moet bijspijkeren over gezond oud worden en gedragsverandering.

“Eén van de manieren om hoge zorgkosten terug te dringen, is door meer te doen aan preventie. Dus gedurende je hele leven meer bewegen, gezonder eten, beter slapen, dat soort dingen”, vertelt Lia Baars, projectleider van de nieuwe masterstudie, die een samenwerking is tussen alle Fontys-instituten uit het domein Mens en Maatschappij, waaronder de Sporthogeschool.

“We weten alleen dat zo’n gedragsverandering doorvoeren heel moeilijk is voor mensen. Zorginstanties als de GGD, GGZ of thuiszorg willen daarbij de juiste ondersteuning bieden, maar ook dat is complex, Lia Baarszeker in samenwerking met andere organisaties.” 

En daar moet de master straks een gat in de markt dichten. De studenten leren over gezond ouder worden en gedragsverandering maar zullen ook vooral veel praktijkgericht onderzoek doen en oplossingen aandragen voor vraagstukken vanuit het werkveld. Daarnaast houden ze zich op hoger niveau bezig met hoe de zorg in Nederland is ingericht.

Positieve gezondheid
“Een aantal jaar geleden werd het concept positieve gezondheid geïntroduceerd. Dat gaat er vanuit dat gezondheid meer is dan enkel fysiek welzijn, maar dat er ook nog vijf andere dimensies meespelen, zoals zingeving en kwaliteit van leven. Organisaties willen meer doen met die positieve gezondheid.” 

Op dit moment is dat nog lastig, onder meer door de manier waarop onze zorg is ingericht, zegt Baars. “Een huisarts kijkt bijvoorbeeld alleen naar de klacht waarvoor je op dat moment komt, maar niet verder naar die andere dimensies. Daar krijgt hij de tijd ook niet voor. Hoe moet de zorg dan wél ingericht worden? Dat is een belangrijk thema waarmee studenten aan de slag gaan tijdens deze master.”

Doorstroom
Vanuit de zorg, sociale hoek of sportkunde is de doorstroom naar de master een logische stap, maar ook studenten met een andere achtergrond zijn welkom. Per individu wordt tijdens een intakegesprek gekeken of er genoeg aansluiting is.

Studenten die de master Healthy Ageing Professional willen volgen, hoeven – in tegenstelling tot veel andere masters – geen verplichte werkervaring te hebben en geen pre-master te doen.

Divers
Baars, die samen met Kenny Janssen de masterstudie coördineert, benadrukt dat ze het liefst een zo divers mogelijke groep studenten krijgen, vanuit verschillende disciplines. Wie bijvoorbeeld binnen een gemeente met gedragsverandering aan de slag wilt, krijgt te maken met allerlei verschillende zorgprofessionals zoals diëtisten, fysiotherapeuten of sociaal werkers. 

“Zij zijn ieder heel goed in hun vak, maar ze zijn allemaal anders opgeleid en spreken een spreekwoordelijk andere taal. Wij hopen daarom juist op een diverse groep studenten, die van elkaar kunnen leren en elkaar beter leren begrijpen, zodat ze dat ook in hun werk kunnen toepassen.” [Eva Witte]

De master Healthy Ageing Professionals wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden. De eerste open avond op 30 januari heeft inmiddels 15 aanmeldingen.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Rob van der Ven
02
February
2019
Graag ontvanng ik meer informatie over deze master

Met vitale groet
Rob van der Ven
Corinne Kelder
05
February
2019
Beste Rob, komende september 2019 gaat de opleiding Healthy Ageing Professional van start.
Alle informatie is terug te vinden op de website en hier kun je je ook aanmelden voor de eerstvolgende informatieavond op woensdag 27 maart. De link naar de website: https://fontys.nl/masterhealthyageingprofessional/
Mocht je eerder informatie willen of vragen hebben dan kun je die via dit mailadres stellen.
Met vriendelijke groet, Corinne Kelder
Wim van de Riet
25
January
2019
De Engelstalige naam voor deze professional master is ongelukkig gekozen. Nu lijkt het of deze master zou gaan over gezond ouder wordende professionals, terwijl het gaat om een professional master over gezonde veroudering. Wellicht nog even een naamswijziging doorvoeren?
Kenny Janssen
06
February
2019
Beste Wim. Dank voor je reactie. De naam van de masteropleiding is gebaseerd op de gelijknamige masteropleiding aan de Hanze Hogeschool. Daar loopt deze master inmiddels twee jaar. Ook de Haagse Hogeschool wil starten met deze masteropleiding. We hebben een naamswijziging overwogen, maar vinden het sterker om landelijk één naam te voeren. Voor ons symboliseert de naam de profilering van de masteropleiding. Het gaat om gezondheidsbevordering in relatie tot verouderingsvraagstukken en daar werk je als professional aan. In de masteropleiding leer je dan ook vooral hoe je als professional je eigen organisatie mee krijgt in een verandering, samenwerkt met andere organisaties en slim kan inspelen op beleid en maatschappelijke ontwikkelingen. De relatie tussen cliënt en professional is immers in de bacheloropleidingen al sterk verankerd. Mocht je meer willen weten of een keer willen sparren over de master dan kun je via mijn mailadres contact met mij opnemen. Met vriendelijke groet, Kenny Janssen