Eindhoven,
16
december
2019
|
12:00
Europe/Amsterdam

“Spoedeisende Hulp is lekker dynamisch"

Verpleegkundige Maud Broens volgt een traineeship van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, waarmee ze zich versneld kan specialiseren. De Fontys-alumnus zette haar zinnen op de opleiding tot Eerste Hulp-verpleegkundige: “Ik hou niet van een afdeling waar alles voortkabbelt.”

Samenvatting

Naam: Maud Broens
Leeftijd: 23 jaar
Opleiding: Fontys Verpleegkunde in Eindhoven, afgestudeerd juli 2017
Werk: Verpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis
Salaris: 2400 bruto euro en plusminus 500 euro onregelmatigheidstoeslag (36-urige werkweek)

Foto: Ton ToemenWat doe je op een werkdag?
“In deze fase van mijn traineeship (zie kader) werk ik op de afdeling Chirurgie. Meestal help ik patiënten na hun ingreep. Ik geef medicatie, verzorg wonden en drains of loop visites met de arts. Met hem of haar neem je vervolgens nauwkeurig onder de loep hoe het gaat met een patiënt: Is de medicatie optimaal, kan het infuus gemist worden, enzovoort.

Dit is het ‘snijdend’ deel van mijn traineeship. Het ‘beschouwende’ deel, bij interne geneeskunde, heb ik al afgerond. Daar ben je meer bezig met diagnosticeren. Mensen komen binnen met klachten, zoals koorts, maar je weet nog niet precies wat er speelt. Vaak is er sprake van infecties of auto-immuunziektes, die niet operatief worden bestreden maar door middel van onderzoek en medicatie. Ik ben er nog niet uit welke van beide, snijdend of beschouwend, ik het leukste vind.”

Hoe ging de overgang van studie naar werk?
“Goed. Tijdens de opleiding deed ik al twee ziekenhuisstages, op verschillende plekken. Ik wist wat ik kon verwachten, bijvoorbeeld qua complexiteit en hectiek. Dat heeft me zeer geholpen. Ik merk bij collega’s met minder gerichte ziekenhuiservaring dat het voor hen soms wennen is.

Natuurlijk verschilt een baan van een stage: je draagt eigen verantwoordelijkheid en wordt minder bij de hand genomen. Maar ook daarvan leer je. Voordat ik met het traineeship begon zat ik bovendien een tijdje in de ‘Flex’. Dat betekent dat je wordt ingezet waar nodig. Zo leer je alle ziekenhuisafdelingen van a tot z kennen.”

Waarom koos je voor het traineeship?
"Ik wilde altijd al specialiseren. Na die FLEX-periode ben ik gaan rondkijken en zag ik dat net dit traineeship gestart was. Dat was dus een mooie kans om versneld de opleiding tot Eerste Hulp-verpleegkundige te doen."

Wat heb je in je opleiding gemist?
“Lastig. Wel geldt dat je in de opleiding eerst en vooral een basis legt. Je leert het vak pas echt in de praktijk. Bijvoorbeeld omdat je dan voor het eerst autonoom werkt. Maar dat is iets waarop de opleiding natuurlijk moeilijk kan inspelen.

Die basis ‒ met anatomie-fysiologie, klinisch redeneren en de lessen communicatie, waarin je leert gesprekken aan te gaan met patiënten en familie ‒ is goed. Maar nogmaals: Je bent nooit 100 procent voorbereid op wat er in de praktijk gebeurt. Je loopt hoe dan ook aan tegen nieuwe, spannende dingen.

Bijvoorbeeld een patiënt die agressief reageert. Aan het einde van elke werkdag worden zulke problemen onderling doorgesproken in het Foto: Ton Toementeam. Daaruit trekken we lessen voor de toekomst. Ervaring is hierin belangrijk.”

Wat maakt dit werk voor jou zo interessant?
“Vooral de complexiteit van een ziekenhuis. Qua ziektebeelden en typen patiënten is het nooit saai. Dat is anders dan in thuis- of verpleeghuiszorg, waar je meer voorspelbaarheid treft. Precies de reden dat ik na afloop van mijn traineeship kies voor het specialisme Spoedeisende Hulp. Lekker dynamisch - je komt allerlei mensen tegen, van baby’s tot bejaarden. Ook de behandelingen zijn divers, van een snee in je hand tot complexe trauma’s.”

Tevreden?
“Zeker, ik heb echt plezier in mijn werk. Het traineeship geeft me bovendien het gevoel dat ik een helder doel voor ogen heb. Daarbij vind ik het overigens wel gek dat ik straks, eenmaal in die specialistische opleiding, weer de schoolbanken in ga. Dan ben ik ineens weer een beetje student… Veel zin in, maar het is even omschakelen. Studeren is toch meer stilzitten.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Voor verpleegkundigen die net zijn afgestudeerd en snel  willen doorgroeien naar een specialisatie, bijvoorbeeld op intensive care of eerste hulp, ontwikkelde het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een traineeship. Maud is een van de eersten die dit traineeship volgen.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.