Eindhoven,
24
maart
2023
|
09:26
Europe/Amsterdam

Spel laat internationale student kennismaken met Brainport

Hoe laat je internationals kennismaken met de Nederlandse cultuur, taal en gewoonten? Het kan sinds kort met Get Set, een spel waarmee spelers kunnen zien hoe het leven in de Brainportregio is.

In het spel, ontworpen door Brainport Development, worden met behulp van uitdagingen verschillende onderwerpen behandeld. Culturele tradities zoals borrelen komen voorbij, maar ook werketiquettes en dagelijkse bezigheden uit de Brainportregio. Al doende kunnen spelers de Nederlandse taal leren en oefenen.

Nico van der AaNico van der Aa, Fontysmedewerker Elektrotechniek, is nauw betrokken geweest bij de opzet van het spel. “Ik zit namens Fontys in één van de groepen vanuit Brainport om talent aan te trekken in deze regio”, zegt hij. “We leiden studenten niet alleen op, maar moeten ze ook behouden. Daarvoor werken we samen met Tilburg Universiteit, Avans en TU/e. Het spel is bedoeld om talent aan te trekken, geschikt voor onze studenten, maar ook voor expats die in de Brainportregio komen.”

Dooie communicatie
Het promoten van Brainport is volgens Van der Aa een uitdaging. “Het leren van Nederlands hoort daar ook bij. Met enige kennis van de Nederlandse taal is het namelijk makkelijker om in Brainport terecht te komen. Dat kun je met behulp van een flyer of website aanleren, maar dat is mijn ogen dooie communicatie. Met het Get Set-spel kan er op een leuke manier kennis worden gemaakt met wat wij hier doen.”

Het spel duurt niet lang; je kunt er binnen een uurtje doorheen zijn. Het begint met een scherm waar herkenbare punten uit Eindhoven en omgeving te zien zijn. Denk aan de gele kegels vlakbij het station, het futuristische ‘Blob’-gebouw en het PSV-stadion. “Je begint het spel met een borrel waarbij je Nederlandse woorden leert die wij in het dagelijkse leven gebruiken. Er komen quizjes voorbij, waarbij je bijvoorbeeld de vraag krijgt wat een bakske koffie of bitterbal is. Als je dat goed doet, kun je punten verdienen.”

Hoe meer punten je krijgt, hoe beter je bevriend raakt met Willem, de hoofdpersoon in het spel. “Als je 100 procent scoort, ben je helemaal ingeburgerd. Maar zelfs ik als Brabander haal die score niet”, zegt Van der Aa. “Ik zat op 82 procent. Dat komt omdat er ook vragen gesteld worden over Tilburg, maar daar weet ik niet alles van.”

Nederlandse gewoontes
In het spel zit een aantal elementen dat specifiek bij de Brainport-regio hoort, maar het gaat ook over de Nederlandse samenleving en Brabantse cultuur. Over de gewoontes die wij hier hebben. Van der Aa: “Hoe koop je bijvoorbeeld een buskaart? Wanneer ga je naar de dokter en wat kun je daar verwachten? Welke vragen stel je je collega’s bij de koffieautomaat? En welke vragen kun je krijgen tijdens een sollicitatiegesprek? Het komt allemaal voorbij.”

Internationale studenten hoeven na het spelen van dit spel niet te verwachten dat ze de Nederlandse taal op hun duimpje kennen. “Maar ze worden zich er wel bewuster van. Wij willen onze studenten hier houden en dit soort initiatieven is daarbij belangrijk. Get Set kan ervoor zorgen dat ze beter landen in de regio.” [Karen Luiken]

Een screenshot uit Get Set

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.