Tilburg,
10
november
2020
|
11:34
Europe/Amsterdam

Spatscherm haalt zangles terug het lokaal in

Toen in maart de coronacrisis uitbrak, was het voor studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) even wennen om hun zanglessen online te volgen. Inmiddels staan er spatschermen en zien de docenten hen ook weer fysiek. “Alleen de oefeningen waarbij studenten spetteren doen we niet meer.”

Zangdocent Peggy Hegeman begeleidt studenten op de piano.Peggy Hegeman is in Tilburg zangdocent bij de opleidingen Musicaltheater, Muziektheater klassiek en vakgroepcoördinator van zang. “We begonnen in maart met volledig online les te geven, maar inmiddels zie ik mijn studenten gelukkig weer in een lokaal.” De ene week krijgen ze een online les via Microsoft Teams - vooral over de techniek - en kunnen ze thuis oefenen. De week daarna komen de studenten naar FHK, om samen met hun docent de instructies in praktijk te brengen.  

Docenten van de opleiding hebben het idee aangedragen een spatscherm te plaatsen tussen de zingende student en de pianospelende docent. “Op die manier voelt het veilig. Maar de zangers en zangeressen moeten wel oppassen waar ze gaan staan, want de stok waaraan het scherm hangt, vervormt het geluid natuurlijk ook. En na iedere les moet ik het spatscherm en alle toetsen van de piano schoonmaken.”  

Volledig online een ramp
Ook het voelen van de ribben, buik of rug tijdens het zingen kan niet meer. “Ik kan de hand nergens meer op leggen, om te voelen of iemand goed ademhaalt bijvoorbeeld. Het kost nu wel meer tijd om uit te leggen hoe ze dat zelf moeten doen. Maar ook daarvoor vinden we iedere keer weer nieuwe wielen uit. Zo laat ik de studenten tegen de muur duwen, om ze hetzelfde gevoel te geven.”  

“In het begin van de coronacrisis moesten we alles online doen. Dat ging goed tot we MS Teams moesten gaan gebruiken. Daarvan is het geluid echt slecht. Op Zoom ging het voor die tijd naar omstandigheden wel goed.” Volgens Hegeman zouden studenten het een ramp vinden als ze lessen weer volledig online moeten volgen. Ook emotioneel zou het een klap voor ze zijn.  

Koorlessen vervallen
Alle koorlessen zijn vervallen. De grootste groepen studenten die zingen, bestaan uit drie personen. En die moeten afstand bewaren en mogen ook niet tegelijkertijd zingen. In de gang van FHK is het eveneens verboden om te zingen of te dansen. Daarnaast zijn alle lessen of oefeningen waarbij gespetterd wordt, zoals het opwarmen van je stem voor een zangles, ook vervallen.  

Sinds vorige week dinsdag zijn bovendien de ensembles stopgezet: de kleine concertjes die studenten geven om zo ervaring op te doen. “Uit veiligheidsoverweging kan dat helaas niet meer. Ik hoop toch echt dat het in de nabije toekomst weer normaal wordt.” [Jacky Eikes]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Hans
11
November
2020
Ik ben toch een beetje bang dat earosolen hier gewoon omheen gaan zweven... dus wel alertt blijven op ziekteverschijnselen