Tilburg,
03
februari
2020
|
09:27
Europe/Amsterdam

Songfestivrijwilligers

Heel Nederland is in de ban van het Eurovisie Songfestival. Maar het grootste muziekevenement ooit (als je het blokfluitconcert van groep 8 waarin ik de hoofd-blokfluiter was niet meetelt tenminste) zorgt ook voor opschudding. Zo vraagt het bestuur om ongeveer 700 vrijwilligers en nu krijgt het orkest, dat uit studenten bestaat, geen loon. Ze krijgen alleen fooi. En tenzij die fooi uit honderden euro’s bestaat, is dat natuurlijk belachelijk karig. Het is dus vrijwilligerswerk. Het is een mooie ervaring en goede reclame natuurlijk, maar daarvoor koop je niets.

Dat is hetzelfde als tegen alle hotels in Rotterdam zeggen: laat alle festivalgangers en zangers bij jullie overnachten. Je wordt er niet voor betaald, je moet die kamers ook nog schoonmaken én de minikoelkast blijven vullen, máár dan heeft misschien wél de winnaar van het Songfestival in één van jullie hotelkamers op de wc gescheten! Dat is toch mooie reclame?!

Dat is hetzelfde als de presentatoren onbetaald op het podium laten staan met het risico dat ze compleet afgaan, een bak shit over zich heen krijgen en de rest van hun carrière niet meer in televisieland kunnen werken (nou vind ik dat de carrière van Jan Smit al een tijdje niet meer zou mogen bestaan, maar dat is een andere discussie). En dan zeggen dat ze in ieder geval wel een gave ervaring hebben meegemaakt. Ons Chantal moet ook haar hypotheek betalen. En dat gaat niet van ‘ervaringen’.

Tegen de orkestleden werd gezegd: 'het is goed voor jouw portfolio'. Maar wat heb je aan een gigantisch portfolio, maar een lege portemonnee? Van alleen dat papiertje of bestandje kun je niet eten. Kon het maar, dan liep ik naar de supermarkt en zei: 'hier, heb je een goed gevuld portfolio of Curriculum Vitae, mag ik van jou nu dan een biefstuk?'.

Dus bij dezen roep ik het bestuur op om solidair te zijn en een paar weken lang vrijwilligerswerk te gaan doen in plaats van werken bij hun betaalde baan. Ga dan de straten schoonvegen de dag na het Songfestival, of vervang een paar dagen lang de buschauffeur van een shuttlebus naar het terrein. Want uiteindelijk gaat om de ervaring toch?

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron, maar schrijft ook elders al dan niet digitale kolommen vol. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
John Machielsen
07
February
2020
Dankjewel Jacky voor het met humor zeggen wat ik in de wandelgangen en op ontmoetingen in het werkveld vaak al wat zuurder mopper over dat bakkers ook niet hun brood bakken voor de ervaring maar om er hun brood mee te verdienen. Uiteindelijk is het ook een kwestie van je stakeholders niet serieus nemen als organisatie. En hier gaat vaak ook een marktlogica op van 'voor jou tien anderen' wat verlammend werkt.