Eindhoven,
31
januari
2022
|
17:02
Europe/Amsterdam

Social Workstudent Kevin geniet van hondenbaan

Je passie combineren met je studie én je werk. Dat is waar Kevin Rinkes, derdejaars Fontysstudent Social Work, zich wekelijks mee bezighoudt. Hij kreeg onlangs subsidie voor de hondentrainingen die hij opzette voor GGZ-cliënten.  

Kevin (30) wordt al jaren omringd door honden. Hij is hondentrainer geweest, heeft zijn eigen hondenschool gehad, werkte bij Stichting Hulphond Nederland en liep bij de politie stage tussen - jawel - honden. “Tegenwoordig werk ik bij de GGZ”, vertelt hij. “Ik vind het fantastisch om honden in te kunnen zetten bij het herstel van cliënten.”  

Knuffelen  
Tweeënhalf jaar geleden startte Kevin met hondentrainingen bij de GGZ-instelling in Etten-Leur. Sindsdien staan cliënten iedere woensdagochtend klaar voor viervoeters van buurtbewoners.   Ook knuffelen is onderdeel van de hondentraining van Kevin.

“Het scheelt per cliënt hoe een training wordt aangepakt”, zegt Kevin. “De één vindt het leuk om met een hond te knuffelen, de ander wil een rondje wandelen. En er zijn ook fanatiekelingen die de dieren zelf iets aan willen leren. Aan de voet zitten bijvoorbeeld, of kunstjes als omrollen en door een hoepel springen. Soms heeft een hond problemen en vraagt het baasje of we daar iets aan kunnen doen.” 

Iedereen welkom  
De trainingen zijn volgens Kevin geheel vrijblijvend. Niks moet, alles mag. In goede weken haken er zo’n tien tot vijftien cliënten aan, in de zomer komt er af en toe publiek bij kijken.   

“Het zijn allemaal cliënten binnen de klinische zorg. De een komt van een open afdeling, de ander van een gesloten afdeling. Iedereen is welkom. Tijdens trainingen zijn we allemaal gelijkwaardig en draait het even niet om de problemen die ze hebben, maar om wat ze kunnen bijdragen. Inclusie staat centraal.”  

De Fontysstudent ziet de trainingen als uitlaatklep. Voor zichzelf, maar ook voor de GGZ-cliënten. “Het belangrijkste is dat ze iets kunnen doen voor een ander en tegelijkertijd hun ei kwijt kunnen. De trainingen zijn geen verplichte activiteit. Ze doen het omdat ze het zelf willen.”  

Bijdrage leveren  
De cliënten doen vrijwel alles zelf. Kevin is bij de trainingen aanwezig en stuurt de boel. Hij geeft uitleg waar nodig. “Ik vind het heel belangrijk om werk te doen dat mensen waarderen. Een bijdrage leveren en iets voor anderen betekenen: dat is altijd mijn drijfveer geweest.”   Sommigen cursisten leren de honden trucjes.

Die instelling werpt duidelijk zijn vruchten af. Kevin heeft van stichting Socialrun subsidie gekregen om zijn plannen nog verder uit te breiden.  

“We willen meer activiteiten op zetten. We krijgen een parkje, gaan meer de wijk in en willen een behendigheidsparcour aanschaffen waarmee we beter in contact komen met de buurt.”   

Of Kevin het daar nog drukker mee gaat krijgen? Ongetwijfeld. “Maar het werk is goed te combineren met mijn studie. Ik besteed een dag per week aan mijn opleiding en werk daarnaast nog drie dagen bij de GGZ.   

Over een jaar zou ik mijn diploma moeten halen. Tegen die tijd hoop ik mijn werk nog beter te kunnen doen. Met ieder vak bij Social Work leer ik weer nieuwe vaardigheden. Zonder deze studie was ik niet geweest waar ik nu ben.” [Karen Luiken]  

 

 

 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Marij
14
February
2022
Hoe mooi is dit zeg.....geweldig!
Succes met afstuderen en ga zo door!
Inge van de Vorst
04
February
2022
Hier word ik blij van. Wat een mooi werk en fijn artikel. Veel plezier en succes met je betekenisvolle werk.
Joyce Thal-Mols
01
February
2022
Kevin, wat een ontzettend mooi stuk! Ik heb je leren kennen als een zeer toegewijd persoon, een prachtige eigenschap die terugkomt in je werk, je contact met mens en dier en hoe je deze op bijzondere wijze in verbinding weet te brengen. Met diezelfde toewijding ben je ook bezig met je studie, petje af. Jij komt er wel! Warme groet, van je oude juffie, Joyce