COLUMN, Rens van der Vorst,
27
augustus
2021
|
09:53
Europe/Amsterdam

Slim op vakantie

‘Moet ik nog iets doen?’ vroeg ik aan mijn buurman, toen hij vertelde dat hij op vakantie ging. Nee hoor, antwoordde hij, slimme apparaten deden al het werk. Zo had hij een SwitchBot die automatisch de gordijnen opende en sloot. Dieven zouden denken dat hij thuis was. Slimme gordijnen, noemde hij ze.

De aanduiding ‘slim’ leek me aan inflatie onderhevig.

Ook had hij slimme camera’s met bewegingssensoren. Via een app kon hij inbrekers toespreken. Slim licht ging aan, en uit. Een slimme deurbel keek wie er voor de deur stond. Ook hield een slimme stofzuiger zijn woonkamer schoon, maaide een slimme grasmaaier het gazon en sproeide een slimme sproeier de tuin.

Ik werd er een beetje droevig van. Het gezegde: ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ leek zijn beste tijd te hebben gehad.

'En als iemand die apparaten hackt?', probeerde ik nog. 'Dan zien ze toch meteen dat je niet thuis bent.' Mijn buurman lachte. Hij had een passwordmanager, ook een hele slimme. Hij kon zorgeloos op vakantie.

Zo geschiedde. De hele dag, op het strand, op het terras, controleerde mijn buurman zijn apps en constateerde tevreden dat alles veilig was. Tot op een dag zijn slimme camera plotseling geen beeld meer gaf en zijn apps één voor één begonnen te haperen.

Licht in paniek belde de buurman mij. Of ik kon gaan kijken? Ik stelde hem even later gerust. Er was niets gestolen, behalve al zijn dure, slimme apparaten.

Hij kon rustig verder met zijn vakantie.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
FM
27
August
2021
De aanduiding ‘slim’ leek me aan inflatie onderhevig: inderdaad :)