COLUMN, Rens van der Vorst,
01
juli
2022
|
09:34
Europe/Amsterdam

Slachtoffer van de technologie

Ik ben vaak de afsluitende keynote. Een ondankbare taak. Eigenlijk zou ik een Instagram-account moeten openen genaamd: @sorry-dat-ik-tussen-u-en-de-borrel-insta.

Daarom, om het draaglijk te houden, maak ik grappen. Zo vertel ik dat er vroeger niemand naar een restaurant ging met een digitale camera, foto’s maakte van het voorgerecht, later in de avond de camera aansloot op de laptop, de foto’s overzette en uploadde naar Instagram met de hashtag: ‘carpacciolekker’. Maar, met de opkomst van de smartphone zie je deze vorm van ‘foodporn’ overal. Niet omdat mensen gemotiveerder zijn, maar omdat het gemakkelijker is.

Smartphones hebben alles gemakkelijker gemaakt. Bijvoorbeeld: bedreigingen. Vroeger moest je heel gemotiveerd zijn. Een kogel regelen voor in de brief, letters uitknippen uit de krant. Tegenwoordig verstuur je gewoon een dreigtweet. Gemakkelijk.

En, wat dacht u van de evolutie van de dickpic? Daarvoor heb ik een slide met de onvermijdelijke hockeystick-curve. In de oudheid moest je heel gemotiveerd zijn om een dickpic te maken. Je moest kunnen beeldhouwen. Eeuwen later was het een kwestie van je fotorolletje laten ontwikkelen. In mijn jeugd bij Verschuren Fotoservice, waar meneer Verschuren zelf alle foto’s bekeek. Daarna moest je de piemelfoto op de post doen. Alleen heel gemotiveerde (en dus echt vieze) mannen deden dat.

Tegenwoordig is het allemaal veel gemakkelijker. Rits, click, swipe, dickpic verstuurd. Marc Overmars is dus een beetje een vieze man, maar vooral een slachtoffer van technologie die alles heel gemakkelijk maakt.

En, inderdaad, puberale grappen maken vlak voor de borrel, dat is ook heel gemakkelijk. 
Net als columns erover schrijven.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

  

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Paul Aretz
14
July
2022
Tja, 'gemakzucht dient de mens' is het gezegde. Maar is dat wel echt zo...?
Else Kruls
03
July
2022
De computer kan ook schilderen.. maar ik kan t béter❣