Eindhoven,
17
november
2017
|
10:11
Europe/Amsterdam

Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet

De Sint is bijna weer in ons land, en dus ook de discussie over Zwarte Piet. Gelukkig zijn we daar, dankzij technologie, binnenkort vanaf.

Ik leg het uit.

Ten eerste wordt herkenningssoftware steeds beter en goedkoper. De nieuwe iPhone ontgrendel je bijvoorbeeld door gezichtsherkenning. Je kunt een bril opzetten, een baard laten staan, botox spuiten. Maakt allemaal niet uit. De iPhone kijkt daar dwars doorheen.

De nieuwe iPhone weet wie je werkelijk bent.

Als tweede ontwikkelt augmented reality (verhoogde werkelijkheid) zich heel snel. Je kijkt door je telefoon naar de werkelijkheid en je ziet extra informatie in beeld. Of, beter, een Pokémon of een snapchatmasker. En nu is het nog een telefoon, maar straks doe je dat met een bril of lenzen.

Knipper met je ogen en je bent online.

Als we nu één en twee combineren, dan ontstaan nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld iemand met claustrofobie die de lift in stapt en een weidse ruimte ziet. Of iemand met obesitas wiens eten kleiner is dan het lijkt. In San Francisco is er een bedrijf met herkenningssoftware die daklozen herkent en er een plant voorzet.

Zo lossen we ook de Pietenproblematiek op.

Je kijkt naar de optocht door je telefoon (en straks je bril). De software herkent de Piet en past een filter naar keuze toe. Voor de één zwart, de ander wit, de ander kleur, roetveeg of stroopwafel. Opgelost.

De werkelijkheid veranderen is zóóó 2015. En vermoeiend.

Het gaat er om dat je je beleving van de werkelijkheid verandert.

Veel gemakkelijker.

Rens van der Vorst is behalve technofilosoof ook Hoofd IT Innovatie en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Luc de Graaf
19
November
2017
Die herkenningssoftware die daklozen herkent en er een plant voor zet: waar is die verkrijgbaar?