Eindhoven,
11
februari
2022
|
09:25
Europe/Amsterdam

Siem Nozza: ‘Beleid heeft blinde vlek voor nachthoreca’

Met De Nacht Staat Op protesteert de nachthoreca zaterdag tegen het coronabeleid. Fontysdocent en nachtburgemeester van Eindhoven Siem Nozza is een van de aanjagers. Hij weet als geen ander wat het belang van de nachtcultuur is.

Waar ga jij zelf zaterdag heen? 
"Ik ga naar de Subbar in Eindhoven. Daar draai ik om negen uur het eerste plaatje, The Age of Love, en dat is dan de aftrap van De Nacht Staat Op in Eindhoven. Daarna ga ik langs alle deelnemende locaties. 

Als nachtburgemeester heb ik het er op dit moment razend druk mee, onder meer door de overleggen met de verschillende partijen, zoals het stadsbestuur. We werken samen met nachtburgemeesters van andere steden, maar er zijn ook nog allerlei andere belangengroepen bij betrokken, zoals Horeca Nederland. 

Het klopt dat sommige gelegenheden in het land zich terug dreigen te trekken onder de grote druk van de gemeenten. Dat zou echt heel jammer zijn.” 

Twee jaar lang was de nachthoreca dicht. Wat hebben jongeren gemist? 
“In de nacht kun je jezelf ontdekken. Het leven en je seksuele ontwikkeling ervaren. Zeker ook belangrijk voor de lhbti-gemeenschap. Juist in deze tijd van tegenstellingen is de nachtclub de plek waar mensen samenkomen. De vuilnisman staat er naast de bankmedewerker te dansen. 

Ik merk aan mijn studenten van de minor Dance Industry dat ze steeds somberder zijn geworden. Bij onze aftrap op dinsdagochtend wordt steeds openlijker gesproken over hun depressieve en psychische klachten. 

De nachtcultuur is bovendien belangrijk voor de sociaal-culturele ontwikkeling van een stad en die heeft nu twee jaar stilgelegen. Hier in Eindhoven hebben we een internationale scene, maar zij kunnen nergens terecht en voelen zich verloren. 

Ja, ook voor de minor die ik geef was de sluiting van de clubs en het niet kunnen organiseren van events moeilijk. Hoewel ik graag ook positief wil blijven hoor. We zijn ook creatief geweest, er is bijvoorbeeld een evenement georganiseerd in een sportcentrum, toen dat weer mocht.” 

Zal het nachtleven er straks anders uitzien? 
“Ja, dat denk ik wel. Ik denk dat het kleiner wordt, intiemer en dichtbij. Meer anarchisme, fight for your right to party, het dansen wilder. Ik hoor van clubeigenaars dat ze zelf ook niet meer dat massale willen. 

Ik denk dat wordt onderschat wat de waarde van het nachtleven is. Het gaat om het dansen, maar ook om het ontmoeten van mensen. Daar kijken ze zaterdag ook het meest naar uit.” 

Wat moeten de beleidsmakers bij een eventueel volgende opleving van het virus anders doen? 
“Vooral één lijn trekken en duidelijk zijn. Waarom voetbalstadions wel open mochten en musea niet, is niet uit te leggen. Het geschuif met die tijden, dan om vijf uur dicht en dan om acht uur in de horeca, is ook onhelder. 

Beleidsmakers hebben een grote blinde vlek voor de nachthoreca. Ze zien die niet als iets wezenlijks anders dan de daghoreca. Maar de nachthoreca heeft een heel eigen cultuur en zijn eigen publiek en dat kon in de afgelopen twee jaar nergens terecht.” [Petra Merkx] 
 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Maas
11
February
2022
“In de nacht kun je jezelf ontdekken. Het leven en je seksuele ontwikkeling ervaren." Ja, daar hebben we commerciële hard drugs (alcohol) verkopende ondernemingen voor nodig. Waarom wordt een nachtbrakende minderheid zo kritiekloos als exemplarisch voor alle jeugd gebruikt? Waarom wordt zeg maar verondersteld dat types als Herman Brood of Raven van Dorst voor de meerderheid van de jeugd een serieus rolmodel zijn?