COLUMN, Rens van der Vorst,
23
april
2021
|
09:41
Europe/Amsterdam

Serieus circulair zijn

Fontys heeft middels een expertisecentrum (FECT) aandacht voor de circulaire economie. Er zijn allerlei inspirerende voorbeelden: vaak jonge bedrijven met een woordspeling in hun naam, zoals Net-Works, die tapijten maken van oude netten. Maar ook grote bedrijven en gemeentes investeren stevig in de circulaire gedachte.

Dat is mooi én belangrijk. Maar het kan beter, denk ik. Natuurlijk, op grote schaal boxershorts maken van oude hemden, modulaire telefoons ontwerpen en Starbucks-bekers recyclen zal zeker bijdragen aan de leefbaarheid van de wereld van morgen, maar is het wel genoeg? Moeten wij niet, van Fontys, groter denken als het gaat om circulariteit?

Bijvoorbeeld: reïncarnatie. Dat is nog eens een serieus circulair concept.

Kijk, wij zien onze wereld als lineair. Een verleden, een toekomst en vooruitgang (hopen we dan maar). Maar dat heeft een groot nadeel: problemen in de toekomst zijn ergens toch problemen voor andere mensen. Toekomstmensen. Mensen die het dan wel oplossen! Pas als we écht geloven dat we zelf verantwoording af moeten leggen voor onze daden, gaan we ons écht anders gedragen. Een CEO van Shell die terug zou kunnen komen als Humboldtpinguïn-zonder-ijsschots, zit echt anders in de wedstrijd.

Dus, mijn advies aan FECT: denk groter, maak het geloof in reïncarnatie tot je missie. Ik adviseer een beetje deep fakes, een toefje Lange Frans, veel sociale media, een cocktail van giftige algoritmes en dan moet het lukken.

Immers, in een wereld waarin miljoenen mensen geloven in bloeddorstige, pedofiele elites, corona-veroorzakende 5g-masten en vaccins vol nanobots, klinkt reïncarnatie nog best geloofwaardig, toch?

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.