Eindhoven,
03
april
2020
|
09:34
Europe/Amsterdam

Schone handen

De coronacrisis leidt tot nieuwe vragen over technologie. Zo vroeg een collega van mijn vrouw zich af of ze mocht videobellen via Zoom. Ze had namelijk gelezen dat Zoom data deelt met Facebook. De collega van mijn vrouw stelde die vraag via WhatsApp.

Tegelijkertijd vroeg Tristan Harris, van het Center of Humane Technology, de technologiebedrijven om te helpen de verspreiding van het virus te verminderen. Immers, wie heeft er miljarden gebruikers? Wie zijn gespecialiseerd in het manipuleren van ons gedrag? Wie zijn voor miljarden mensen de belangrijkste bron van informatie?

Grote technologiebedrijven mogen niet aan de zijlijn blijven staan. Zij kunnen ons ‘helpen’ om onze verantwoordelijkheid te nemen. Zij kunnen ons gedrag vormen. 240 vrienden besloten vandaag binnen te blijven. Ze kunnen ons actief voorzien van informatie die helpt om het virus in toom te houden.

Dat betekent dat ze traditionele doelen, zoals het maximaliseren van advertentie-inkomsten, moeten loslaten. En dus berichten van gebruikers die stellen dat het maar een griepje is, actief van hun netwerken gooien.

Ze doen wel iets. Facebook heeft een Help Center. WhatsApp een chatbot. Google een link met vijf tips. Maar dat is allemaal passief en lang niet genoeg.

Gelukkig neemt één technologiebedrijf wel zijn verantwoordelijkheid: MindGeek, de eigenaar van Pornhub. Zij zagen dat Spanjaarden in lockdown 70% meer gebruik maken van Pornhub en dus besloten ze om wereldwijd gratis Premium lidmaatschappen weg te geven. Kijk, zo help je dus actief mensen om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Zo lang ze hun handen maar wassen!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.