Eindhoven,
21
november
2023
|
13:57
Europe/Amsterdam

Sammie (8) kan sporten dankzij prothese van studenten

Studenten van Pulsed hebben de grote droom van de 8-jarige Sammie uit Best uit laten komen. Het jongetje, dat sinds zijn geboorte een deel van zijn linkerarm mist, kan eindelijk honkballen. Met dank aan een door de studenten gemaakte prothese.

Het maken van de prothese vormde een challenge waar Ad-Engineering studenten van de Fontys Pulsed Academy tien weken mee bezig zijn geweest. Het project startte met een kennismaking. “Toen we Sammie leerden kennen, vertelde hij dat hij dolgraag wilde sporten. Het liefst honkballen”, vertelt student Jules. “We hebben de prothese op zijn wensen afgestemd.”

Prototypes
Los van wat algemene informatie hadden de studenten die bij de challenge betrokken waren geen kennis over hoe je een prothese maakt. Ze gingen op onderzoek uit, keken naar bestaande protheses en hebben aan de hand daarvan verschillende prototypes gemaakt. Die zijn vervolgens samen met Sammie getest. “Hij gaf ons feedback, waarna we dingen hebben verbeterd.”

Na heel veel testen, verbeteren, prototypes maken, opnieuw testen en wederom verbeteren, ontstond er uiteindelijk een prothese die grotendeels met een 3D-printer is gemaakt. Jules: “We hebben een speciaal klemsysteem ontwikkeld waarmee Sammie de prothese heel makkelijk met één hand vastzet, verstelt en losmaakt. Het ontwerp bestaat uit twee delen: de prothese die op zijn stompje komt en een opzetstuk.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Van dat opzetstuk zijn twee verschillende exemplaren gemaakt. Over het ene kan een honkbalschoen zodat Sammie kan vangen. Aan het andere opzetstuk kan hij een honkbalknuppel bevestigen. “Voorheen kon Sammie maar met één hand slaan, maar met dit opzetstuk kan hij dat met twee handen.” 

Afgelopen vrijdag was het project klaar en mocht Sammie het meesterwerk op komen halen. “Hij heeft de prothese meteen uitgeprobeerd”, zegt student Jarno. “Van de vier keer gooien was het vier keer raak. Daar stonden we van te kijken, Sammie ook.” 

Geslaagde challenge
De moeder van Sammie vertelt dat het niet de eerste prothese van haar zoon is, maar wel de makkelijkste in gebruik. “Hij heeft ooit een prothese gehad, maar die was heel zwaar, moest je vacuüm over zijn arm zuigen en zat erg strak. Deze kan hij heel makkelijk zelf bevestigen en vastdraaien. Hij is er heel erg blij mee.” Dat bevestigt hij ook zelf: “Ik vind het heel erg leuk!”

Voor Jules, Jarno en de andere studenten is de challenge daarmee geslaagd. “Dat we dit project daadwerkelijk voor iemand hebben kunnen doen, heeft voor veel motivatie gezorgd. We wilden echt een degelijk product op tafel leggen. Als je dan ziet dat Sammie er zo blij mee is, weet je dat je het ergens voor hebt gedaan. Dat mannetje heeft er echt iets aan en kan eindelijk sporten.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.