Samenwerking mkb en student buiten curriculum om
Het midden- en kleinbedrijf (mkb) versterken door middel van een samenwerking die dieper gaat dan een stage of afstudeeropdracht, buiten het curriculum om. Met als prettige ‘bijvangst’ het profileren van de Fontys-opleiding Bedrijfsmanagement MKB (BMKB) en voor de student: kennismaken met het mkb én een betaalde bijbaan. Dat is in een notendop GrowTri.
De stichting GrowTri is een jaar geleden opgericht door docent-onderzoeker Jos Pieterse van BMKB. Zijn ervaring was dat vragen van bedrijven bij Fontys bleven liggen omdat ze op de verkeerde plek binnen kwamen. Of omdat studenten niet in de gelegenheid waren om er binnen hun studietraject mee aan de slag te gaan.
“Bij GrowTri proberen we om, los van curriculumperikelen, een vraag van een bedrijf met een teampje op te pakken, legt Pieterse uit. Een ‘teampje’ bestaat uit twee studenten, twee docenten en een begeleider vanuit de deelnemende bedrijven. Dit zijn er inmiddels vijf.
De primeur was voor Premier Tech Chronos. Die Canadese onderneming is één van de grootste producenten van industriële verpakkingsmachines en heeft het Europees hoofdkantoor in Eersel.
“Ons vraagstuk was gericht op het aantrekken van personeel”, vertelt woordvoerster Danique Smits. “We kregen met name te weinig sollicitaties van studenten, schoolverlaters en lokale mensen.”
GroeiSessies
Fil Huiberts was een van de BMKB-studenten die hiermee aan de slag ging. Hij ontwikkelde GroeiSessies, een soort van groepscoaching: medewerkers die bij zo’n sessie aanwezig waren, gaven individueel hun visie op het probleem. Anderen konden daarop reageren.
“Dan zie je dat mensen echt gaan luisteren”, ontdekte Fil. “Hierdoor kwam de organisatie in beweging. Het gaf energie, mensen gingen samen aan de slag.”
Volgens de woordvoerster is de werkwijze, om het probleem van verschillende kanten te belichten, Premier Tech Chronos prima bevallen. “Zo kwamen er erg interessante vraagstukken en uiteindelijk ook oplossingen naar voren. Na twee sessies zijn we gaan brainstormen over die ideeën en ze direct gaan implementeren.”
Niet beter, wel anders
Smits vindt de opzet van GrowTri niet per se beter dan een stage of afstudeeropdracht, wel anders. Het bedrijf kan volgens haar ook erg veel hebben aan een afstuderende student die bijvoorbeeld een nieuwe module voor een machine ontwerpt.
“De opzet van GrowTri werkt naar mijn mening erg goed omdat je nu echt samen aan het werk gaat. Hierdoor word je als bedrijf niet alleen erg betrokken bij het vraagstuk, maar gaat het ook meer leven. Je gaat er zelf mee aan de slag.”
Initiatiefnemer Pieterse denkt bovendien dat GrowTri een aantrekkelijkere bijbaan is voor studenten dan vakken vullen in de supermarkt, de studenten krijgen namelijk betaald voor hun deelname. “Ze werken meer in de omgeving waarin ze straks ook terechtkomen.”
De inmiddels afgestudeerde en nog steeds bij GrowTri werkzame Fil ziet een andere meerwaarde. Die zit er vooral in dat studenten op een laagdrempelige manier bij verschillende bedrijven ‘kunnen proeven of het iets voor ze is’.
Crossovers
Pieterse wil met GrowTri nu Fontys-breed gaan werken en hoopt dat ook docenten van andere instituten aanhaken. “Dan maak je mooie crossovers.” [Tim Durlinger]
Wat een fijn resultaat van jouw initiatief. De kloof tussen de vraag uit het bedrijfsleven en het onderwijs blijft een voortdurende uitdaging om te slechten. Chapeau voor jouw initiatief.
Groet Karin
Mooi initiatief, zonder beperkingen vraagstukken van bedrijven op kunnen pakken. Zal veel creativiteit los maken.