Eindhoven,
07
maart
2022
|
15:21
Europe/Amsterdam

Russische studenten kunnen opleiding Fontys afmaken

Het hoger onderwijs, inclusief Fontys, zette vrijdag de samenwerking met universiteiten uit Rusland en Belarus in de vrieskast vanwege de oorlog in Oekraïne. Wat betekent dit voor Fontysstudenten die daar studeren of (uitwisselings)studenten uit deze landen bij Fontys?

Bij Fontys studeren 34 studenten uit Rusland en tien uit Belarus (Wit-Rusland). Het kan gaan om bachelor-, master- en uitwisselingsstudenten. Zij kunnen allen hun opleiding afmaken, aldus een woordvoerder van Fontys. 

Er waren ook drie internationale studenten die vanuit Fontys aan een Russische universiteit studeerden. Zij zijn alle drie weer terug in hun thuisland. Wat deze onderbreking betekent voor hun studievoortgang gaat Fontys nu onderzoeken. 

Nieuwe uitwisseling 
Of er in de nabije toekomst nieuwe uitwisselingen Er geleden strenge sancties tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne - ©Shutterstock.komen, is nog niet duidelijk. Maar door de huidige sancties – onder meer reisbeperkingen en de uitsluiting van het banksysteem SWIFT - is dat wel heel lastig en dus de vraag of dit nog gebeurt. 

Er is nog een andere reden waarom het waarschijnlijk niet werkbaar zou zijn: de bevriezing van de samenwerking houdt ook in dat er geen gegevensuitwisseling meer is met de Russische instellingen. Dat kan effect hebben op de studie. 

Andere universiteit 
Overigens komen de huidige (Wit-)Russische studenten niet van een Russische universiteit, ook al hebben ze de (Wit-)Russische nationaliteit. Zij studeren allen aan een universiteit in een ander land, waarvandaan zij bij Fontys een uitwisseling doen. 

De bevriezing van de samenwerking is vooralsnog een tijdelijke maatregel. Het houdt onder andere in dat er geen financiële transacties plaatsvinden, data of kennis wordt uitgewisseld of gezamenlijke evenementen plaatsvinden. [Petra Merkx] 
 

Russische rectoren steunen oorlog in Oekraïne

De vereniging van rectoren van Russische universiteiten schaart zich volledig achter het besluit van president Poetin om Oekraïne binnen te vallen. Aanvankelijk hield de vereniging zich meer op de vlakte.

Op 4 maart schreven de rectoren in een gezamenlijke verklaring dat Rusland besloten heeft ‘om eindelijk een einde te maken aan de acht jaar durende confrontatie tussen Oekraïne en de Donbas, om de demilitarisering en denazificatie van Oekraïne tot stand te brengen en zich zo te beschermen tegen de toenemende militaire dreigingen’. 

Volgens de rectoren is het van groot belang om de ‘misschien wel moeilijkste beslissing in het leven van onze president’ te steunen. Ze zien het als hun fundamentele plicht ‘om jongeren te leren vaderlandslievend te zijn’.

Vrede
Nu Rusland gebukt gaat onder ‘economische en informatie-aanvallen’ moeten de universiteiten zich volgens de rectoren ‘meer dan ooit scharen achter onze president, onze jeugd een voorbeeld geven van optimisme en geloof in de kracht van de rede, en hoop inboezemen dat er spoedig vrede zal komen’.

Het platform University World News wijst erop dat de rectoren daarmee een duidelijk hardere lijn kiezen dan in een eerdere verklaring op 2 maart. Daarin benadrukten ze vooral dat de Russische universiteiten hun internationale banden niet moesten verbreken. Russische studenten in het buitenland en internationale studenten in Rusland verdienden volgens de rectoren speciale aandacht.

Diezelfde week bevroren de EU en verschillende landen, waaronder Nederland, de formele samenwerking met Russische universiteiten.  [HOP]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Freddy Hurkmans
11
March
2022
Ik vraag me af wat de toegevoegde waarde is van het bericht in het grijs, dat Russische rectoren de oorlog steunen. Waarom moet die propaganda hier herhaald worden?