Rens van der Vorst,
20
november
2020
|
10:40
Europe/Amsterdam

Roze olifanten

Matthew Star was een tv-personage uit 1982. Een prins van een andere planeet, die met zijn gedachten voorwerpen kon besturen. Zo tafeltenniste hij tegen zichzelf door het andere tafeltennisbatje met zijn geest te controleren.  

Matthew Star is een inspiratie voor NextMind. Dat bedrijf maakt apparaatjes die je tegen je hoofd plakt zodat je daarna via Bluetooth je computer kunt besturen met je gedachten. Dat werkt al best goed.  

NextMind voorziet allerlei toepassingen op het werk (mensen denken tien keer sneller dan dat ze typen) en in huis. Je kunt bijvoorbeeld het licht aandoen met je gedachten. 

Ik voorzie ook problemen. Denkt u bijvoorbeeld nu even niet aan een roze olifant. Dat ging mis, hè? Zat u toch aan een roze olifant te denken! En nu weer. En nu weer. Geeft niet, daar kunt u niets aan doen. Maar stel nu, dat uw baas of docent meekijkt op uw scherm en u denkt krampachtig: niet aan seks denken, niet aan seks denken.  

Dat gaat geheid mis. 

Of u doet uw woonkamerlichten aan met uw gedachten. Daarna weet u: ik mag niet denken: ‘licht uit’. Dat wordt iedere avond disco bij uw thuis. Je kunt misschien wel dingen met je gedachten besturen, maar wie bestuurt jouw gedachten?  

Dat is een probleem voor NextMind. Misschien kunnen ze iets leren door naar oude afleveringen van Matthew Star te kijken, maar dat betwijfel ik.  

Immers, waarom bestuurde hij bij het solo-tafeltennissen het andere tafeltennisbatje terwijl hij ook gewoon het balletje had kunnen besturen?  

Uitslover. 

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Paul Sprangers
20
November
2020
Matthew Star kon kennelijk zo'n batje besturen zonder dat daar een ontvanger in zat. Dat zie ik NextMind nog niet zo gauw doen. Nu was het weliswaar inderdaad handiger geweest als Matthew het balletje rechtstreeks had bestuurd, maar nog handiger was het als hij allebei de batjes, plús het balletje, hun gang had laten gaan en ondertussen rustig een boek ging lezen, bijvoorbeeld "Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem".
Heel leuk boek, trouwens.
Rens van der Vorst
20
November
2020
Hi Paul,
Thx! Tsja, Mathew Star kon natuurlijk wel de bladen omslaan zonder zijn vingers nat te likken!