COLUMN, Janneke Gielisse,
23
februari
2022
|
10:44
Europe/Amsterdam

Rokerige disco in Teams

De afgelopen tijd - dagen, weken, maanden - bevind ik me net als de rest van werkend Nederland met regelmaat in MS teams. Saai. Ja ach. Af en toe. Om de meetings toch een beetje te kleuren, gooi ik er af en toe een ander achtergrondje in.

Zo ook afgelopen maandag. ‘Goh’, zei een collega in de chat, ‘zit je nu in een rokerige disco?’ Of het nu zijn ogen waren of mijn niet zo geslaagde achtergrond weet ik niet zeker. Wel zeker was dat ik helemaal niet meer in die meeting wilde zijn. En wilde opgaan in de achtergrond.

Maar even los daarvan: achtergrondjes in teams zijn eigenlijk best heel erg leuk. Zeker als je met regelmaat nieuwe mensen online tegenkomt. Ik ben telkens weer nieuwsgierig wat ik aantref.

Nieuwe inhoud van de boekenkast, een wasrek, ijverig volgeschreven whiteboard, een hond die ongegeneerd in zijn mand ligt te gapen, een wereldkaart met pinnetjes, een piano waar altijd de klep van dicht is, een vakantiefoto, weer hetzelfde kantoor. Een dorp. Of de collega die elke week een ander schilderij als achtergrond heeft.

Vaak zeg ik er wel wat over of stel een vraag over wat ik zie. Dat heeft me al veel verrassende gesprekjes opgeleverd en nieuwe dingen geleerd over mijn collega’s. Dus echt: vraag er eens naar voor je de inhoud van je meeting induikt. Hang het nieuwsgierig aagje uit.

Voor alle dagen, weken, maanden dat we online blijven werken, maakt het je gesprek en je dag namelijk net een tikkie leuker. Of rokeriger.

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Lies Leijs
01
March
2022
Hoi Janneke, wat een leuke tip. Het meest gemiste aspect aan teams is het losse informele nog even wat (nutteloze) informatie uitwisselen moment dat juist helpt bij het soepeler laten lopen van contacten. Ik ga je advies meteen toepassen. Heel nieuwsgierig naar wat het me oplevert :)